Osamnaestogodišnjak ubio najmanje 21 osobu u školi u Teksasu

Bivši drug iz razreda ubice Salvadora Ramosa rekao je da mu je Ramos poslao fotografije oružja i municije pre nego što je krenuo u napadШкола у којој се догодио масовни злочин (Фото Бета/АП)

OSTIN – Najmanje 19 učenika i dve odrasle osobe ubijeni su kada je 18-godišnjak pucao u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu u Teksasu, saopštile su lokalne vlasti te američke savezne države.

Ubijen je i napadač, učenik srednje škole u gradiću Juvalde, koji je nasumice pucao idući iz učionice u učionicu, naveli su u policiji.

Guverner Greg Abot precizirao je da je među ubijenima i jedan nastavnik, prenosi Tanjug.

Bivši drug iz razreda ubice Salvadora Ramosa rekao je da mu je Ramos poslao fotografije oružja i municije pre nego što je krenuo u napad.

Prijatelj, koji nije želeo da otkriva identitet, rekao je da je na određeni način bio „blizak” sa Ramosom i da se povremeno čuo sa njim da igraju igrice zajedno.

„Poslao bi mi poruku tu i tamo, a pre četiri dana, poslao mi je fotografije oružja koje je koristio. I torbu punu municije. Pitao sam ga ‘brate, šta će ti ovo?’, odgovorio je ‘nemoj da brineš o tome’. Nastavio je da mi šalje poruke tipa ‘izgledam sada vrlo drugačije, ne bi me prepoznao’“, rekao je Ramosov prijatelj, preneo je Si-En-En.

Prijatelj je dodao da su Ramosa ismevala druga deca zbog odeće koju je nosio i zbog loše finansijske situacije njegove porodice, pa je u poslednje vreme sve ređe viđan na časovima.

„Počeo je da ne dolazi u školu i onda je postepeno izostajao. Jedva da je i dolazio na kraju”, dodao je on.

Kompanija Meta uklonila je Instagram nalog za koji su korisnici društvenih mreža rekli da je pripadao masovnom ubici.

Meta nije potvrdila da je nalog povezan sa ubicom, međutim, na ugašenom nalogu postavljene su fotografije dve automatske puške AR15, samo tri dana pre smrtonosnog napada na osnovnu školu, preneo je Si-En-En.

Nekoliko đaka iz Ramosovog razreda potvrdilo je da je nalog pripadao ubici, koga su usmrtili policajci.

Na Ramosovoj Tik-Tok stranici postoji samo jedan post, odnosno, klip video igrice „Sabvej Surfers”, a u biografiji ispod njegove profilne slike pisalo je „Deco, plašite se u stvarnom životu”.

Napad u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu, mahom nastanjenom latino stanovništvom, najteži je zločin u američkim školama od decembra 2012. godine, kada je naoružani napadač ubio 20 dece i šestoro odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk, u Njutaunu, u Konektikatu.

Izvor: politika.rs