Oseti duh Irana u Beogradu

Dan Iranske kuhinje u Beogradu održava se 11. jula u Beogradskom marketu na Dorćolu. Osetite duh Irana preko tradicionalne hrane koju za posetioce i goste sutrašnjeg događaja sprema Iranac u Beogradu Miad Nakhavali.

Evo nekoliko jela koja mogu da vam zagolicaju maštu.

Ovog četvrtka vas čeka:


Adas Polow – Vegeterijansko iransko jelo koje se sastoji od besmata pirinča, sočiva i luka u sosu od kurkume. Tradicionalno mediteransko jelo za koje se veruje da potiče još iz stare Persije. Predstavlja ukusnu kombinaiciju pirinča sa šafranom i sočivom, koji je preliven sa lukom. Domaćinsko jelo koje ćete retko naći u iranskim restoranima.

Joojeh Kabab with Basmati pirinač i topinogm Zereshk-a – Predstavljam klasičan iranski kebab. Ovo je jedno od najčešćih i najpopularnijih jela u Iranu. Često se služi sa besmati pirinčem, lavaš hlebom i salatom ili sa jogurtom.

Khoresht-e-Gheimeh – Ukusni persijski paprikaš napravljen od goveđeg mesa, suvog žutog graška, šafrana, paradajz paste i na suncu sušenog limea. Služi se uglavnom sa besmati pirinčem. Na suncu sušeni lime, koji se inače na farsi jeziku zove limoo amani, daje ovom jelu citrusni i zemljani ukus koji je karakteristična za iransku kuhinju.

Ghormeh Sabzi – Ukoliko pitate bilo kog Iranca koja je njegova omiljena hrana, sigurni smo da bi se na vrhu lestvice našlo ovo jelo. Za Irance to predstavlja više od jela, to je njihov nacionalni identitet. Ghormeh Sabzi predstavlja iranski gulaš, kome mešavina mirisnih začina i bilja daje poseban ukus. U Iranu petak je glavni dan u nedelji kada se ljudi opuštaju i provode vreme sa svojom porodicom. To je obično dan kada svi ostaju kod kuće da uživaju u Ghormeh Sabzi, hipnostisano uživajući u mirisu hrane koja se satima krča do perfekcije.


Fesenjan – Pileći gulaš sa sosom od oraha i nara. Komadići piletine se prvo zapeku, a zatim se polako kuvaju u sosu od pečenih oraha i melase od nara (sok od nara koji je proceđen, sa ili bez šećera, do gustog, intenzivno aromatizovanog sirupa). Savršena kombinacija koja će vas očarati svojim ukusom.

Ko kaže da moramo da odemo daleko da bismo probali nešto novo?