Ostavka i nedovršeni poslovi japanskog premijera Abea

Premijer Japana Šinzo Abe odlučio je da podnese ostavku zbog zdravstvenog stanja i tako ostavi nedovršene neke poslove koje je obećao građanima Japana.

Abe je u novembru 2019. godine postao premijer Japana sa najdužim mandatom u istoriji, ali je već u leto ove godine njegova popularnost značajno opala zbog upravljanja epidemijom kovida 19 i serije skandala u koje pre svega spada hapšenje bivšeg ministra pravde, prenosi Rojters.

Rojters saznaje iz izvora bliskog porodici japanskog premijera da je Abe prelomio da podnese ostavku zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Šinzo Abe prvi put je stupio na premijersku dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer u posleratnoj istoriji Japana, ali je samo godinu dana od stupanja na dužnost, pritisnut političkim skandalima, odlučio da podnese ostavku navodeći i tada zdravstvene razloge.

Pet godina nakon ostavke, 2009. godine, Abe je vratio svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku stranku na vlast, a sa premijerske pozicije je pokrenuo program ekonomske konsolidacije s ciljem da se prevaziđe uporna deflacija, oživi ekonomski rast i sprovedu strukturne reforme kako bi se Japan bolje izborio sa smanjenjem broja stanovnika i starenjem nacije.

Tokom ovogodišnje epidemije korona virusa, Abea su optužili za nespretno rukovođenje vanrednom situacijom i nedostatak političkog autoriteta.

Agencija Jiji prenela je Abeovu izjavu u kojoj je, između ostalog rekao da ne želi da prouzrokuje probleme svojoj stranci iznenadnom ostavkom, ali da je primoran da se povuče zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i hronične bolesti.

Najava njegove ostavke izazvala je veliko iznenađenje, kako u stranci na čijem je čelu, tako i na finansijskim tržištima gde japanske deonice beleže pad vrednosti, prenosi Tanjug.

Vest o mogućoj ostavci Abea oborila akcije, ojačala jen

Japanske akcije su pale danas dok je jen ojačao nakon što je japanski javni servis NHK izvestio da premijer Šinzo Abe planira da podnese ostavku iz zdravstvenih razloga.

Volatilnost na tržištu kapitala je porasla, pri čemu se referentni indeks Topiks stropoštao za čak 1,6 posto nakon vesti NHK-a, poništivši dobitak od 1,3 procenta zabeležen ranije, javlja njujorška agencija „Blumberg”, prenosi Tanjug.

Istovremeno japanska valuta je napredovala za 0,4 odsto prema dolaru na 106,11 jena za dolar, oporavljajući se od prethodnog gubitka vrednosti.

„Vest da premijer Abe planira da podnese ostavku iznenadila je trgovce jer nisu očekivali da će se to danas dogoditi”, izjavio je Masahiro Ićikava, viši strateg u kompaniji Sumitomo Micui DS Aset Menadžment u Tokiju.

Prema njegovom mišljenju jen bi mogao da poveća dobitak kada na tržište uđe više igrača iz inostranstva.

„Međutim, napredak će biti ograničen jer tržište očekuje da će aktuelna japanska politika fiskalnih i monetarnih podsticaja biti zadržana zbog krize korona virusa, bez obzira na to ko će posle Abea doći na mesto premijera”, dodaje Ićikava.

Očekuje se da će Abe održati konferenciju za novinare danas u 17 časova po lokalnom vremenu.

U njegovom kabinetu niko nije bio odmah dostupan za komentar, napominje „Blumberg”.

Izvor: politika.rs