Ostavke makedonskih zvaničnika zbog požara u Tetovu

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, zamenik ministra zdravlja Iljir Hasani, direktor Kliničkog centra Tetovo Fljorin Besimi i finansijski direktor Kliničkog centra Tetovo Artan Etemi podneli su ostavke zbog požara koji je izbio u kovid bolnici u Tetovu u kojem je nastradalo 14 osoba.

Filipče je saopštio da je iz moralnih razloga dostavio pisanu ostavku premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, prenela je MIA.

„Poslednja tragedija u Tetovu me je mnogo pogodila, mnogo žalim za nastradalima, saosećam sa njihovim porodicama, nema reči koje to mogu opisati, niti način da se nadomesti gubitak. Kao lekar i ministar imam integritet. Zato sam danas iz moralnih razloga ponudio pisanu ostavku premijeru Zoranu Zaevu”, rekao je Filipče.

Hasani je na svom Fejsbuk profilu napisao da podnosi ostavku kao morlani čin.

„U ovim teškim momentima za sve nas, podnosim ostavku kao najveći moralni čin. I pored činjenice da nemam nikakve veze sa procedurom u modularnoj bolnici, iako nemam nikakve veze sa organizacionim delom, ostavka je najmanje što mogu da učinim u ovom momentu, iz poštovanja žrtvama, povređenima, javnosti…”, napisao je Hasani, prenosi Tanjug.

Besimi je na svom Fejsbuk profilu napisao da je posle ovakvog tragičnog i nemilog događaja ovakva odluka neizbežna, dok je Etemi saopštio da podnosi ostavku iz morlanih razloga.

U međuvremenu, televizija Telma dobila je potvrdu od forenzičara da je još jedno telo, 15. žrtva požara, doneto na autopsiju.

Reč je o devojci u dvadesetim godinama, koja je imala cerebralnu paralizu.

Nemački stručnjaci dolaze u Tetovo da pomognu u istrazi

Nakon požara u montažnoj kovid bolnici u Tetovu, u kojoj je 14 ljudi stradalo, a 12 povređeno, u istragu su se, osim domaćih, uključili i stručnjaci nemačke Savezne kriminalističke policije, koji će narednih dana dolaziti u Severnu Makedoniju.

Istraga je u toku kako bi se utvrdio uzrok požara, a pet javnih tužilaca je na terenu, prenela je novinska agencija MIA.

Javno tužilaštvo saopštilo je da su zatraženi video snimci iz bolnice, ali i okolnih nadzornih kamera.

Izdato je naređenje da se oduzme sva dokumentacija bolnici i građevinskom izvođaču u vezi sa izgradnjom montažne bolnice.

Saslušan je deo svedoka koji su bili na mestu nesreće, i deo medicinskog osoblja koji je bio prisutan u bolnici.

Izvor: politika.rs