Otkazan novogodišnji vatromet u Hongkongu iz bezbednosnih razloga

Popularni novogodišnji vatromet u Hongkongu biće otkazan prvi put u deset godina, jer je zbog šestomesečnih protesta povećan bezbednosni rizik, objavila je honkonška turistička zajednica.

Vatromet inače privuče hiljade lokalnih stanovnika i turista u živopisnu luku Viktoriju, a odbrojavanje do Nove godine prenosi se širom sveta.

Protesti u bivšoj britanskoj koloniji podstaknuti kontroverznim i u međuvremenu povučenim zakonom o izručenju, naštetili su turizmu i maloprodajnom sektoru. Nekoliko uglednih kulturnih i sportskih događaja otkazano je poslednjih meseci.

Vatromet će se zameniti multimedijalnom “Simfonijom svetla” uključujući projekcije koje će se prikazivati na najvišim gradskim neboderima u ponoć. Fasada kongresnog i izložbenog centra Hongkong pretvoriće se u džinovski sat koji će odbrojavati do početka nove godine.

Manja pirotehnička sredstva biće dozvoljena.

Turistička zajednica “pridaje veliku važnost javnoj bezbednosti na svim događanjima koje organizira”, naveli su u poruci.

“S obzirom na trenutnu situaciju u Hongkongu, odlučili smo se za novi format”, dodaju.

Dolazak turista u Hongkongu srozao se za 56 posto u novembru u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, što je najveći pad u poslednjih 15 godina otkako je grad pogođen epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma SARS-a.

Otkazuju se i drugi događaji, poput godišnjeg ragbi turnira, koji je trebalo da se održi u aprilu, i “Clockenflap”, jedan od najvećih azijskih muzičkih festivala.

Hongkong je potonuo u recesiju u trećem kvartalu po prvi put u poslednjoj dekadi.

Izvor: N1/Hina