Otkrivena najvrednija kolekcija viskija na svetu

Vijetnamski biznismen Viet Njen Din Tan je vlasnik najvrednije kolekcije viskija na svetu. On poseduje 535 najređih, najstarijih i najfinijih boca škotskog i japanskog viskija. Eksperti iz kompanije Retki viski 101 (Rare Whisky101) su procenili da kolekcija vredi oko 12,5 miliona evra.

Rekord je potvrđen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Viet je vlasnik kompletne kolekcije Macallan Fine and Rareviskija, pa čak i one iz 1926. godine. Te godine je proizvedeno samo 40 boca. Viet poseduje tri. Boca The Macallan1926 prodata je nedavno za skoro 1,75 miliona dolara.

U Vietovoj kolekciji nalazi se i jedna od samo 12 postojećih boca najstarijeg Bowmoreviskija. Slična boca nedavno je na aukciji prodata za oko 350.000 evra. On ima i jednu od samo 24 boce starog Springbanka iz 1919. Viet sakuplja retke i stare boce viskija više od 20 godina. Boce su zaključane u salonu viskija u njegovoj kući, a Viet planira da proširi kolekciju.

„Za mene je skupljanje viskija životna strast. Svaki slobodan trenutak koji imam, koristim da pretražujem aukcijske stranice i sajtove za trgovinu kako bih pronašao poznate i retke viskije iz celog sveta.

„Što se tiče moje kolekcije, nemam nameru da prodajem nijednu bocu. Zapravo, i dalje ću loviti još starih i retkih boca, dodavati ih i obogatiti (kolekciju).”

kolekcija viskija
Natpis na sliciKolekciju stvarao već 20 godina

Vrednost njegovih boca određena je na osnovu podataka o tome za koliko bi realno mogao da ih proda na aukciji u Velikoj Britaniji.

Informacije su potom dostavljene Ginisovoj knjizi rekorda koja je potvrdila rekord.

„Bili smo pomalo ošamućeni, a da i ne spominjemo da smo mu malo i zavideli kada smo shvatili širinu i dubinu kolekcije.

„To je zaista zapanjujući primer 20-godišnje strasti i želje jedne osobe da potraži najbolje, najređe boce viskija na svetu”, kaže suosnivač kompanijeRetki viski 101Endi Simpson.

Izvor: BBC na srpskom