Otkriveni detalji novog kineskog zakona koji Hongkongu smanjuje autonomiju

Peking je objavio pojedinosti novog zakona o sigurnosti za Hongkong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnim zatvorom u slučaju traženja otcepljenja, subverzivnog delovanja, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je ranije u utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široka ovlašćenja u njegovom sprovođenju i vodi najradikalnijim promenama poslednjih decenija u načinu života tog dalekoistočnog finansijskog centra od 7,5 miliona stanovnika.

Peking je pojedinosti zakona držao u tajnosti ne dajući stanovnicima Hongkonga vremena da “svare” složeni zakon pre nego što je stupio na snagu u 23 sata po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Trenutak stupanja zakona na snagu se doživljava i kao simbolično poniženje Britanije jer dolazi samo sat pre 23. godišnjice britanske predaje Hongkonga Kini. Tom je prilikom poslednji kolonijalni guverner tog grada Kris Paten, oštar kritičar kineskog zakona, suznih očiju predao natrag Hongkong pod kinesku vlast.

Zbog straha od novog zakona, grupa istaknutog aktivista Džošue Vonga Demosisto i druge prodemokratske grupe su najavile da će se raspustiti.

“Krivični elementi tog zakona su zastrašujući”, ocenio je za agenciju Rojters Sajmon Jang, profesor prava na univerzitetu u Hongkongu.

“Nadajmo se da niko neće iskušavati taj zakon, jer će posledice po pojedinca i pravni sistem biti nepopravljive.”

Vlasti Pekinga i Hong Konga insistiraju da je zakon usmeren na nekoliko “izazivača problema” i da neće uticati na prava i slobode ili interes ulagača.

Dok se u Pekingu donosio sporni zakon, garnizon kineske vojske u Hongkongu održao je vežbu koja je uključivala zaustavljanje sumnjivih plovila i hapšenje begunaca, objavila je televizija kineske vojske CCTV.

Uz stroge kazne, sigurnosna agencija u nadležnosti Kine

U najtežim slučajevima kršenja novog zakona zločini će biti kažnjavani doživotnim zatvorom, a kazne inače idu do 10 godina zatvora. Imovina povezana sa zločinom može biti zamrznuta ili zaplenjena.

U slučajevima preklapanja kineski će zakon imati prednost nad postojećim zakonom Hongkonga, a vlasti matice Kine mogu preuzeti nadležnost nad nekim krupnijim slučajevima.

Za tumačenje zakona biće nadležan najviši odbor kineskog parlamenta.

Sudije u slučajevima koji se tiču sigurnosti imenuje čelnik Hongkonga.

Po zakonu će u Honkongu prvi put biti uspostavljena nova nacionalna agencija za sigurnost i neće biti pod nadležnošću lokalne vlasti. Vlasti mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Oni koji od stranih sila traže da uvode sankcije, blokiraju ili poduzimaju druge neprijateljske postupke spram Hongkonga ili Kine mogu biti proglašeni krivim za dosluh, odnosno urotu sa stranim zemljama.

Vlasti treba da preduzmu potrebne mere za “jačanje upravljanja i pružanja usluga ograncima međunarodnih organizacija stranih zemalja, kao i stranih medija i nevladinih organizacija u gradu”, kaže zakon.

Većina stanovnika Hongkonga se protivi zakonu, po anketi sprovedenoj ovoga meseca za agenciju Rojters, ali podrška protestima je pala i ima tek tesnu većinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija, Japan, Tajvan i drugi su kritikovali zakon, no Kina odgovara da se “upliću” u njena unutrašnja pitanja.

Izvor: Vijesti.me