Pandemija kovida 19 nije se raširila iz Kine, glavni izvor je na drugom mestu

Saradnja između naučnika koji rade na istraživanju genoma sa Univerziteta Hadrsfild u Velikoj Britaniji i Univerziteta Minho u Portugalu rezultirala je jednom od najvećih analiza takve vrste o hiljadama virusnih genoma, čiji su uzorci prikupljeni u zemljama širom sveta.

Naučnici sa Univerziteta Hadrsfild mapirali su širenje virusa SARS-CoV-2, odgovornog za bolest kovid 19, a zaključili su da je za širenje pandemije zapravo glavni “krivac” bila Evropa, a ne Kina, iz koje se novi koronavirus izvorno proširio u ostatak sveta, prenosi “Sciencedaily”.

U istraživanju, koje je objavljeno u naučnom magazinu “Microorganisms” je potvrđeno da je koronavirus potekao iz Kine te da je na čoveka prešao najverovatnije sa šišmiša. S druge strane oni ističu Evropu, a ne Kinu kao glavni izvor širenja.

Studija je pokazala da su zabrane kretanja u Velikoj Britaniji i Evropi bile preslabe i da su uvedene prekasno, pa se virus zapravo proširio na SAD i ostatak sveta najviše preko Evrope, a ne direktno iz Kine.

Istraživanje se fokusiralo na 27.000 genoma virusa čiji su uzorci prikupljeni širom sveta. Naučnici uglavnom istražuju migracije u ljudskoj istoriji putem mitohondrijskog DNK-a, a sad su iskoristila činjenicu da je virusni genom sličan tome u ključnim aspektima.

S obzirom na ogromnu veličinu prikupljenih podataka, ova studija, koja je započela još u maju, smatra se najvećom dosad napravljenom analizom te vrste.

Istraživanje su sproveli dr Teresa Rito, klinički genetičar, i dr Pedro Soarez, evolucijski genetičar, sa Univerziteta Minho, kao i profesor Martin Ričards i dr Marija Pala sa Univerziteta Hadrsfild.

Dr Pala ističe kako će bolje razumevanje brzog širenja virusa omogućiti i bolje razumevanje samog virusa, kao i pomoći u donošenju boljih mera za obuzdavanje širenja pandemije.

“S obzirom na hiljade života koji su još uvek ugroženi, potreba za naučnim istraživanjima sad je važnija nego ikad pre”, kaže ona.

Izvor: b92.net