Pandemija nastavlja da guši privredu u Republici Srpskoj

Pandemija virusa korona, u proteklim mjesecima je ostavila ozbiljne posljedice na privredu u Republici Srpskoj. Prema podacima poslovne zajednice skoro svi poslodavci su osjetili negativan uticaj na poslovanje zbog pandemije i mjera koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja kovida 19.

Pandemija virusa korona nastavlja da guši privredu u Republici Srpskoj. U dokumentu preporuka Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske za Program ekonomskih reformi se navodi da je pandemija pogodila čak 85 odsto privrednika u proteklih 6 mjeseci.

Čak 85% preduzeća u Republici Srpskoj bilježi značajan pad poslovanja, smatraju da će im za vraćanje normalnom radu trebati najmanje pola godine. Državna pomoć stigla je tek do dvije trećine preduzeća koja su je tražila, dok je polovina preduzeća koristila moratorijum na plaćanje prispjelih kreditnih obaveza.

To za posljedicu ima podatak da jedna četvrtina, od preduzeća koja bilježe probleme u poslovanju razmatra privremeno ili trajno zatvaranje, a jedan odsto preduzetnika je već obustavilo proizvodnju. Iz Unije udruženja poslodavaca ipak stiže blagi optimizam. Nadaju se da će kroz vakcinaciju pandemija biti zaustavljena kako bi došlo do oporavka privrede.

Ekonomisti upozoravaju da je stanje sa pandemijom i dalje neizvjesno, a domaća privreda je često okrenuta ka izvozu u inostranstvo. Zato je pad potrošnje u Evropi, mjesecima guši i domaću proizvodnju.

Pavlović kaže da je jedan od načina za oporavak privrede, povećanje domaće potrošnje. Ipak to je nemoguće bez promjene ponašanja države.

Dok se čeka zaustavljanje pandemije virusa korona kako bi došlo do oporavka privrede, prema podacima Unije udruženja poslodavaca većina anketiranih privrednika i dalje strahuje od pada proizvodnje ali i potražnje za njihovim proizvodima.

Izvor: RTVBN