Pandemija oborila popularnost stranke Angele Merkel

Posle kritika zbog upravljanja pandemijom, podrška javnosti konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel pala je na 32 odsto, što je manje od njihovog rezultata na poslednjim parlamentarnim izborima, pokazuje danas objavljena anketa.

S padom od dva procentna poena za nedelju dana podrška kancelarkinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) i stranci njenog bavarskog saveznika, Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), stigla je na najniži nivo za poslednjih godinu dana, utvrdjeno je anketom za dnevnik Bild.

Vlada je na meti kritika zbog sporosti kampanje vakcinacije, propusta u distribuciji kovid testova stanovništvu i zamora javnosti od restrikcija za suzbijanje epidemije.

Nemački konzeravtivci dostigli su podršku od gotovo 40 odsto na svom vrhuncu za vreme prvog talasa pandemije na proleće 2020. godine, kada je Nemačka izgledala kao dobar primer u Evropi u borbi protiv kovida-19.

Od slabljenja podrške konzervativcima profitiraju dva pokreta vrlo kritična prema restrikcijama uvedenim stanovništvu zbog pandemije: nacionalistički AfD koji je ima 10 odsto i liberalna stranka FDP sa devet odsto, prema anketi.

Ovakavi podaci su loša vest za kancelarku nedelju dana pred regionalne izbore u dve savezne države: Baden-Virtembergu i Rajni-Palatinatu, koji će poslužiti kao test, a pre svega uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj krajem septembra.

Učinak od 32,9 odsto glasova koje su dve sestrinske partije CDU/CSU postigle na parlamentarnim izborima 2017. godine već je smatran slabim, iako je Angela Merkel bila ponovo izabrana za četvrti i poslednji mandat kao kancelarka.

Izvor: beta.rs