Pandemija zadaje evropskom turizmu zastrašujuć udarac, pad do 70 odsto

Evropska unija navodi da je njena industrija turizma suočena sa zaprepašćujućim ciframa pada zbog krize izazvane koronavirusom i evropski komesar za unutrašnju trgovinu traži da taj sektor bude prvi kada dođe do raspodele sredstava za oporavak.

Komesar EU Tijeri Breton rekao je da bi industrija turizma mogla da pretrpi pad do 70 odsto i da će ona među poslednjim da se oporavi dok se EU suočava možda sa najtežim izazovom od svog nastanka.

Širom Evrope vidljiva je turistička kriza od praznih trgova kao što je Gran Plas u Briselu do pustih spomenika kao što je Koloseum u Rimu, gondola koje stoje i čekaju nepostojeće turiste u Veneciji, praznih aerodroma i plaža. 

“Venecija je na kolenima”, rekao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro. 

Evropa nije jedina koja se suočava sa teškoćama u tom sektoru, ali Breton kaže da evropsko tržište predstavlja polovinu svetskog turizma. 

Scene do sada nevidjene od Drugog svetskog rata pogađaju sve od multinacionalnih aviokompanija do porodičnih hotela. 

“Turizam je prvi sektor pogođen koronavirusom i siguran sam da će najsporije da se oporavi i izađe iz ove faze”, rekao je Breton odboru u Evropskom parlamentu preko video linka. 

Na osnovu informacija iz međunarodnih institucija i trgovinskih grupa Breton je rekao da se suočavaju sa “zapanjujućim ciframa”. On je rekao da će između 275 i 400 milijardi evra biti gubitak industrije turizma i putovanja zbog pandemije. 

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će međunarodna putovanja pasti do 30 odsto ove godine dok bi turizam mogao da bude pogođen padom od 45 do 70 odsto. 

“Gubitak zarade na evropskom nivou sa kojima se suočavamo za hotele i restorane je reda veličine najmanje 50 odsto godišnjih prihoda”, rekao je Breton i dodao da bi to moglo da poraste do 70 odsto za turoperatore i turističke agencije i još više za neke kompanije za krstarenja i aviokompanije. 

Stvar dodatno pogoršava to što su neke zemlje koje su posebno teško pogodjene koronavirusom takođe jako zavisne od turizma, kao što su Italija i Španija. 

Pandemija se osetila u svim sektorima ekonomije i EU se sprema za veliku operaciju pomoći često poređenu sa američkim Maršalovim planom za oporavak razorene Evrope posle Drugog svetskog rata. 

Vođe EU će se sastati na specijalnoj video konferenciji u četvrtak da razgovaraju u pomoći. Neke zemlje smatraju da je potreban fond od 1.500 milijardi evra da bi se pomoglo najteže pogođenim zemljama u bloku. 

Breton je rekao da će se truditi da turizam bude prvi za dobijanje pomoći. 

“Mislim da turizam treba da dobije najviše, više od 20 odsto bez sumnje”, rekao je on evroposlanicima. 

Breton je izrazio nadu da će moći ponovo da se putuje već ovog leta. Međutim, u Nemačkoj su pesimistični oko toga. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da ne treba imati iluzije jer će napori da se ograniči širenje korona virusa nastaviti da ograničavaju slobodu kretanja. 

“Neće biti moguće imati normalnu sezonu odmora sa barovima na plaži i planinskim kućicama ovog leta”, rekao je Mas. 

Breton je predložio da se u septembru ili oktobru organizuje evropski samit o turizmu.

Izvor: N1/Beta