Papa imenovao šest žena na visoke pozicije u vatikanskoj administraciji

Papa Franjo imenovao je šest žena u savjet koji kontroliše vatikanske finansije, a među njima je i Lesli Džejn Ferar, koja je bila zadužena za finansije princa Čarlsa.

Imenovanjem šest žena na visoke pozicije, papa nastoji da ispuni obećanje da će uravnotežiti odnos muškaraca i žena u vatikanskoj administraciji.

Prethodni Savet za ekonomiju bilo je sastavljen isključivo od muškaraca. U savetu postoji 15 zaduženja, koordinator je kardinal, a ostalih 14 mesta je podeljeno između pripadnika klera i laika, piše N1.

Među laicima će sada biti šest žena i jedan muškarac. Uz Ferar tu je i Rut Mej Keli, koja je u britanskoj laburističkoj vladi od 2004. do 2008. bila ministarka za obrazovanje i saobraćaj, prenosi Hina.

Ostale četiri dolaze iz poslovnog i bankarskog sektora.

Papa je u januaru imenovao prvu ženu na visoku funkciju u Državnom sekretarijatu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Italijanka Frančeska Di Đovani preuzela je novoosnovani položaj u Kancelariji za odnose s državama na mestu podsekretarke i je jedna je od dva zamenika ministra spoljnih poslova.

Najuticajnije žene u Vatikanu su Barbara Jata, šefica Vatikanskih muzeja Barbara Jata i zamenica šefa kancelarije za odnose s javnošću Kristin Marej.

Papa je prošle godine imenovao i prve četiri žene savetnice Biskupskog sinoda, institucije osnovane pre 50 godina za pripreme važnih sastanaka biskupa koji se na različite teme održavaju svakih nekoliko godina.

Izvor: Vijesti.me