Parada i referendum koštali Rusiju preko 5 milijardi dolara

Ruska vlada proglasila je dva dodatna neradna perioda kako bi održala Paradu pobede i omogućila glasanje na referendumu, što je rusku privredu koštalo više od pet milijardi dolara, navode analitičari za “Moskva tajms”.

Kako ocenjuju, obustava rada iz Kremlja dodatni je udarac za rusku ekonomiju koja je pred oštrom recesijom i očekuje gubitak od dve godine privrednog rasta kao rezultat epidemije korona virusa.

Ruski zakonodavci odredili su da 24. jun bude neradan dan zbog održavanja parade povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, koja je bila zakazana za nacionalni praznik 9. maja.

Neradan dan bio je i 1. jul kako bi to bio poslednji dan nedelje u kojoj je nacija glasala na referendumu o ustavnim reformama.

Neradni dani usred nedelje zaustavili su privredu koja je tek počela da se otvara nakon produženog karantina u aprilu i maju, kažu ekonomisti.

Rusija je već “jedan od lidera” kada su u pitanju plaćeni praznici, rekao je ekonomista Vladimir Miklaševski za “Moskva tajms”.

On procenjuje da je trošak oba praznika dostigao 300 milijardi rubalja u smislu izgubljene proizvodnje – ili više od 8,5 milijardi dolara tokom dva dana.

Gubitak bi mogo biti i dvostruko veći jer, kako kaže, restorani, suvenirnice i turizam nisu mogli da iskoriste povećanje potrošnje zbog restrikcija usled korona virusa.

Heli Simola, viši ekonomista Instituta za privrede u tranziciji Banke Finske, dao je grubu procenu da je taj gubitak izneo oko 0,4 odsto godišnjeg BDP-a Rusije – oko 6,8 milijardi dolara, prenosi B92.net.

Dmitrij Dolgin, ekonomista ING banke procenjuje da je oko jedne trećine ruske privrede moralo da bude zaustavljeno tokom tih dodatnih neradnih dana, uglavnom u proizvodnji, građevini, finansijskom i obrazovnom sektoru.

“Ukupni negativni efekat dva dodatna neradna dana mogao bi da iznese oko 1,5 odsto mesečnog BDP-a u juni i julu – ili oko 02-03 odsto godišnjeg BDP-a”, rekao je on za “Moskva tajms”.

Izraženo u novcu, to je ekvivalent između 3,4 i 5,1 milijardu dolara.

Izvor: tanjug