Parlamentarni izbori u Belorusiji

Belorusi danas glasaju na parlamentarnim izborima koje će pomno pratiti Zapad, kako bi vidio koliko će slobodnog prostora dopustiti opozicionim kandidatima predsednik Aleksandar Lukašenko dok čvrsto drži vlast.

Lukašenko (65) tom istočnoevropskom zemljom vladao je gvozdenom rukom četvrt veka, ali je počeo da dopušta delu opozicije da pokuša da ojača veze sa Zapadom, dok su odnosi s Moskvom i dalje narušeni.

U septembru, SAD i Belorusija objavile su da će obnoviti odnose na ambasadorskom nivou prvi put od 2008.

Vašington je takođe signalizovao da bi mogao nadalje smanjiti sankcije Minsku, zavisno od toga kako će se ovog meseca sprovesti parlamentarni izbori i predsednički izbori 2020.

Narušeni odnosi s Rusijom

Sankcije SAD i EU nametnute Belorusiji zbog njenog tretmana političkih suparnika uglavnom su ukinute 2016. nakon puštanja na slobodu političkih zatvorenika i drugih reformi, podseća Hina.

Odnosi s Rusijom, tradicionalnim saveznikom, narušeni su nakon što je Minsk odbio da prizna rusku aneksiju Krima 2014.

Moskva je takođe ukinula subvencije Belorusiji koje su dugo držale zemlju od 9,5 miliona u ruskoj orbiti.

Lukašenko je smatrao da Rusija pokušava nametnuti gvozdenu ruku njegovoj zemlji radi spajanja s mnogo većim susedom, pa je optužio Moskvu da pada u “histerije” zbog njegovih nastojanja da balansira odnose između Istoka i Zapada.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. Lukašenko je dopustio da dvoje opozicionih kandidata osvoji mesta u 110-članom parlamentu prvi put u dve decenije, iako je obojici bilo zabranjeno takmičiti se sada.

Oko 300 opozicionih kandidata takmiči se na izborima, iako nekim drugim nije bilo dopušteno da se registruju. 

“Vlasti su napravile neke ustupke, ali istovremeno signalizuju da neće dopustiti da se demokratija otme kontroli”, rekao je Jauheni Preiherman, koji je na čelu Saveta za dijalog o međunarodnim odnosima u Minsku.

Belorusija je pala u recesiju 2015. i 2016. a ove godine vlada procenjuje da će rusko rezanje subvencija beloruski budžet koštati 600 miliona dolara. Očekuje se da će ovogodišnji privredni rast biti oko jedan posto.

Odanost Lukašenku

S privredom podržavanom ruskim subvencijama, Lukašenko je izbegao sprovesti liberalizaciju tržišta poput drugih bivših sovetskih republika.

Zbog slabe privrede, neki su izborni kandidati odani Lukašenku govorili o tome da je potrebnije sprovesti reforme nego održavati stabilnost.

“Smatram da Belorusija mora mnogo aktivnije sprovoditi reforme”, za Rojters je rekao Andrej Savinjik, bivši beloruski ambasador za Tursku i Irak koji je u trci za mesto u parlamentu.

Izvor: Vijesti.me