Parlamentarni izbori u Mađarskoj, Orban suočen sa najvećim izazovom

(EPA-EFE-TAMAS-KOVACS)

BUDIMPEŠTA – U Mađarskoj su jutros otvorena birališta i građani glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se dugogodišnji premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides suočavaju sa najvećim izazovom do sada.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kada je ubedljivo pobeđivao, Orban sada ima ozbiljnog rivala, raznoliku koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku, savez šest stranaka koji predvodi kandidat za premijera Peter Marki-Zaj.

Ankete pokazuju da je Fides u blagoj prednosti, ali da je ishod izbora neizvestan. Prema istraživanju sprovedenom od 23. do 25. marta, Orbanovu vladu podržava 44 odsto birača, a opoziciju 42 odsto, uz marginu greške od 3,5 odsto.

Zbog izbornog sistema opozicija treba da pobedi za tri do četiri procentna poena da bi imala većinu u parlamentu, te je po mišljenju stručnjaka vrlo teško proceniti ishod, prenosi Tanjug.

Od 199 poslanika mađarskog parlamenta, 106 se bira po većinskom principu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova. Preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću partijske liste. Cenzus za ulazak liste u parlament je pet odsto glasova izašlih birača, deset odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto za saveze tri ili više partija.

Pravo glasa na izborima imaju i državljani Mađarske koji žive u inostranstvu, kao i više od milion etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama. I jednoj i drugoj kategoriji birača pravo glasa je omogućio Orban, promenom izbornog zakona, čime je svojoj stranci obezbedio stotine hiljada glasova.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poslala je u Mađarsku posmatračku misiju koja će nadgledati izbore, nakon što je prethodne, 2018. godine, opisala kao „slobodne, ali nefer”.

Mađari danas glasaju i za referendum, gde odgovaraju na četiri pitanja vezana za nedavni zakon protiv LGBT+, kojim se zabranjuje da se govori mlađim od 18 godina o promeni pola i homoseksualnosti.

Glasačka mesta zatvaraju se u 20 sati, ali rezultati se ne očekuju pre ponoći. Takođe, prema nezavisnim procenama izlaznost na izborima trebalo bi da bude iznad 70 odsto.

Izvor: politika.rs