Pasoš Japana otvara 193 države na svetu, a koliko otvara srpski?

Izveštaj Henli Indeks za pasoše koji od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja, proglasio je japanski pasoš za najjači na svetu.

Kako indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja, Japan je ponovo na vrhu lestvice, sa svojim pasošem koji nudi bezvizni pristup ili pristup vizi za dolazak na 193 destinacije širom sveta.

Međutim, izveštaj kompanije “Henley & Partners” kaže da je u prvom tromesečju 2021. međunarodna mobilnost i dalje bila samo 12 odsto nivoa pre-pandemije, što znači da “jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i visoki pasoši ostaje značajan”.

U stvarnom svetu vlasnici japanskih pasoša teoretski trenutno imaju pristup manje od 80 destinacija – otprilike isto kao indeks Saudijske Arabije, koja zauzima 71. mesto (dok Saudijci trenutno imaju stvarni pristup putovanjima na samo 58 destinacija ).

Top 10 pasoša ostaje praktično nepromenjeno kako ulazimo u drugu polovinu godine, a Singapur ostaje na drugom mestu (sa ocenom 192), a Južna Koreja se vezuje za Nemačku na trećem mestu (sa ocenom 191).

Opet, u stvarnom smislu, to je malo drugačije. Nosioci singapurskih pasoša trenutno mogu pristupiti manje od 75 destinacija (ekvivalentno indeksnom rangiranju Kazahstana, koji je zauzeo 74. mesto).

Na četvrtom mestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska zajedno na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Moć pasoša SAD i Velike Britanije je postepeno opadala od 2014. godine. U teoriji vlasnici pasoša SAD i Velike Britanije mogu da odu na 187 destinacija, a u stvarnosti imaju pristup na oko 60, odnosno 61 destinaciju.

Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Gge je Srbija?

Srbija se plasirala se na 38 mesto ove liste. Kako je navedeno u izveštaju CNN-a, pasoš Srbije omogućava ulazak u 139 zemlja bez vize.

Ako bismo gledali plasman eks-ju zemalja, Srbija je na sredini liste. Na prvom mestu je Slovenija koja je zauzela visoko 12 mesto, jer pasoš te zemlje omogućava ulazak u 182 države sveta bez vize. Od Srbije je bolje plasirana i Hrvatska. Pasoš ove zemlje omogućava ulazak u 173 zemlje sveta bez vize, što je bilo dovoljno za 17 mesto, prenosi CNN.

Lošije su plasirane Severna Makedonija (46 mesto, moguć ulazak u 126 zemalja bez vize), zatim Crna Gora (47 mesto, moguć ulazak u 124 zemlje bez vize) i na kraju Bosna i Hercegovina (53 mesto, moguć ulazak u 117 bez vize).

Najgore pozicije

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulaza bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Severna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.

Najbolji pasoši koje treba držati 2021. godine su:

1. Japan (193 destinacije)
2. Singapur (192)
3. Nemačka, Južna Koreja (191)
4. Finska, Italija, Luksemburg, Španija (190)
5. Austrija, Danska (189)
6. Francuska, Irska, Holandija, Portugal, Švedska (188)
7. Belgija, Novi Zeland, Švajcarska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države (187)
8. Češka, Grčka, Malta, Norveška (186)
9. Australija, Kanada (185)
10. Mađarska (184)

Izvor: b92.net