Pasoš o vakcinaciji samo za vakcine odobrene u Evropskoj uniji

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža “Juronjuz” (Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da gradjani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosudje Didije Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim gradjanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za od vakcina koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.

Time da će gradjani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostraje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Izvor: beta.rs