Patrijarh Porfirije: Kosovo suštinski deo Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je „referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine“.

„Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno“, kazao je Porfirije za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Porfirije je rekao da je siguran da bez obzira na „realpolitičke okolnosti“, za koje je ocenio da nisu „ni najmanje naklonjenje Srbiji“, država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu.

„Kosovo nije samo kolevka našeg naroda, nego je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već i tema našeg identiteta“, istakao je on.

On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje „od našeg bića“ i ocenio da je „Bog na strani Srbije“.

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gde je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dođe do pomirenja.

Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da „guranje stvari pod tepih“ Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvređenosti, povređenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, pro je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej „problematizovao“ kononizaciju Stepinca.

Niko ne može da utiče na izbor patrijarha, Crkva se ne poistovećuje ni sa kim

„Nije nam prijalo da se kroz medije i to ponekad fingirajući nekad suprotne strane, zapravo bave pokušajem da unesu podelu u Crkvu“, rekao je Porfirije za Radio-Televiziju Srbije.

Ocenio je da ne postoji mogućnost da na izbor patrijarah „utiče bilo ko od spolja“, navodeći da se episkopi jako dobro međusobno poznaju i da se patrijarh ne bira u medijima.

On je rekao da se Crkva ne poistovećuje s „bilo kojom institucijom ovog sveta, i u tom smislu se ne poistovećuje ni sa bilo kojom partijom i strankom“.

„Oslanjajući se na principe koje je postavio Sveti Sava, shvatio sam da je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu: o harmoniji Crkve, naroda i države“, istakao je on.

„Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgrađivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države“, rekao je patrijarh.

Porfirije je rekao da „ni u snu nije pomislio“ da će jednog dana biti patrijarh, već je imao želju da je „uvek u tišini manastira“. Ali, rekli kako su mu ranije duhovnici i njegov „duhovni otac“, episkop bački Irijen, „mora da sluša Crkvu“, pa, kako je naveo, „neka bude po volji Božijoj“.

Ispričao je kako mu se u trenutku samog izbora učinilo da je izvučena koverta sa imenom drugog episkopa, a kada je shvatio da je njegovo ime, bio je to „šok“ uz „duboki strah“ zbog odgovornosti koje nisi zvanje poglavara.

„Video sam i druga dva kandidata – episkopa bačkog Irineja i banjalučko Jefrema, koji su takođe imali veliki broj glasova, da smo sva trojica bili izgubljeni pre no je počelo izvlačenje imena poglavara“, rekao je Porfirije.

Dolazak pape u Srbiju neizvestan ali dobrodošao

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da eventulani dolazak pape zavisi od mnogo faktora i da „neće promišljati sam već sve mora biti produkt sabornog promišljanja, čitave SPC“.

„Ono što mogu reći na tu temu, do sada, koliko je meni poznato, nikada ni jednom prilikom nije bila nikakva inicijativa od strane Vatikana u odnosu na našu Crkvu niti obrnuto. Patrijarh Irinej je govorio da bi to bilo dobro i korisno za odnos dveju Crkva ali – da li i kada će to biti, zaista Bog sveti zna“, rekao je Porfrije za Radio-Televiziju Srbije na pitanje da li će SPC dati saglasnost za dolazak pape u Srbiju.

Na pitanje o sporu Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije, on je rekao da patrijarh Vartolomej nije postupio u skladu s predanjem Crkve, te da je SPC na strani Moskovske patijaršije.

Moskovska patrijaršija je optužila vaseljenskog patrijarha da je „upao“ u njeno kanonsko područje u Ukrajini i nekim tamošnjim crkvenim organizacija dao autokefalnosti mimo pravila.

Porfirije je rekao da „nije prorok“, ali se nada da vaseljenski patrijarh neće slično da postupi na području Makedonije i Crne Gore, dodavši da je postupak Vartolomeja prema Ukrajini doveo da velikih potresa u pravoslavnom svetu.

Na pitanje o odnosu s Makedonskom pravoslavnom crkvom koja traži autokefalnost, rekao je da „neće imati ni manje ni više razumevanja“ od prethodnih srpskih crkvenih poglavara.

„Neće biti nove stvari, ali može biti nov način, svako od nas ostavlja poseban pečat, stalo mi je da se prevaziđe raskol sa Makedonskom crkvom“, rekao je Porfirije.

On je rekao da je Sabor SPC uvek spreman da se dođe do rešenja u skladu s kanonima, bez ikakvih političkih pritisaka i uticaja kakvih je, naveo je, bilo od početka raskola do današnjih dana.

Izvor: danas.rs