Peking nazvao američku demokratiju oružjem za masovno uništenje

Peking je ocenio danas da je američka demokratija “oružje za masovno uništenje”, posle samita za demokratiju koji je organizovao predsednik SAD Džozef Bajden da približi zemlje sa istim vrednostima naspram autoritarnih režima.

“Demokratija je već odavno postala oružje ‘za masovno uništenje’ koje koriste SAD da se miješaju u druge zemlje”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju objavljenom onlajn optužujući Vašington da je “podsticao ‘obojene revolucije’ u inostranstvu”.

Kina nije pozvana na dvodnevni virtuelni samit o demokratiji, kao ni druge zemlje poput Rusije i Mađarske, i optužila je američkog predsjednika da podstiče ideološke podjele naslijeđene iz Drugog svjetskog rata.

Portparol kineske diplomatije rekao je takđe da je samit organizovan da se “učvrste linije ideoloških predrasuda, da se instrumentalizuje i naoruža demokratija i podstiče na podjele i konfrontaciju”.

Kina se sa svoje strane obavezuje da će se “čvrsto odupirati i protiviti svim vrstama pseudo demokratije”.

Uoči samita Peking je pojačao svoju propagandnu kampanju kritikujući demokratiju koju je opisivao kao korumpiranu i neuspjelu.

U bijeloj knjizi objavljenoj prošle nedjelje, čiji cilj je bio da utvrde svoj legitimitet, komunističke vlasti koje su postale sve autoritarnije pod predsjedništvom Si Đinpinga hvalile su svoj model, model “integralne narodne demokratije”, navodi agencija Frans pres.

Tenzije između dvije najveće sile sveta pojačane su posljednjih godina oko tehnološkog i trgovinskog takmičenja, ljudskih prava i pitanja Sinđanga gdje živi manjina Ujgura, i Tajvana koji Kina smatra svojim integralinim dijelom.

Američko ministarstvo finansija juče je uvelo sankcije za dva visoka kineska zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u Sinđangu, i stavilo kinesku firmu za vještačku inteligenciju “SenseTime” na crnu listu zbog njene tehnologije prepoznavanja lica uperene protiv manjine Ujgura.

Tajvan, ostrvo koje ima sopstvenu vladu, a koje Peking smatra dijelom Kine, pozvan je na Bajdenov virtuelni samit o demokratiji, što je predstavljalo jasnu provokaciju prema Kini.

Izvor: vijesti.me