Peru ima novog predsednika

Peruanski parlament izabrao je u ponedeljak centrističkog poslanika Fransiska Sagastija za privremenog predsednika nakon nedelju dana političkog haosa tokom kojeg je svrgnut bivši predsednik Martin Viskara.

Sagastija, 76-godišnjeg inženjera koji je radio u Svetskoj banci, poslanici su izabrali za predsednika parlamenta i time on, prema Ustavu, automatski postaje predsednik države.

Peru nema potpredsednika nakon prethodne političke krize pre godinu dana. Paralelno je poslanica levice Mirta Vaskes izabrana za novu predsednicu parlamenta.

Sagasti, izabran s 97 od 130 glasova, bio je jedini kandidat. Njegov mandat će trajati do 28. jula 2021, kada je trebalo da završi mandat predsednika Martina Viskare, svrgnutog 9. novembra, prenosi Hina.

Svrgavanje popularnog predsednika izazvalo je u toj zemlji s 33 miliona stanovnika još jednu političku krizu. Parlament je 10. novembra izglasao opoziv Viskare nakon što su mediji izvestili da je predsednik navodno primio oko 630.000 dolara mita od dveju kompanija koje su pobedile na konkursima za javne radove dok je bio guverner pokrajine Mokegua na jugu zemlje od 2011. do 2014.

Viskara je te navode opovrgnuo kao neutemeljene i lažne, a opoziciju optužio da pokušava destabilizovati zemlju.

Hiljade ljudi izašle su nakon toga na ulice više peruanskih gradova kako bi protestovale protiv Viskarinog svrgavanja, koje su proglasili državnim udarom. Pet dana kasnije njegov naslednik Merino takođe je podneo ostavku nakon masovnih protesta.

Izvor: Vijesti.me