Peskov: Putin i Zelenski pokrenuli dijalog, ali se ne slažu po mnogim pitanjima

Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, pokrenuli su dijalog, ali nisu uspeli da usaglase stavove po mnogim pitanjima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Oni su počeli da razgovaraju. Međutim, daleko su od postizanja nekog sporazuma po mnogim pitanjima”, rekao je Peskov za ruski “Kanal jedan”.

On je naveo da je njihov razgovor oči u oči trajao oko 15 minuta, što znači da i nije bio tako kratak.

“Kasnije ih je prekinuo predsednik Francuske Emanuel Makron koji je insistirao da se razgovor vrati u format Normandijske četvorke”, rekao je Peskov, preneo je Tass.

On kaže da Kijev nije formalno izneo neku novu inicijativu što se tiče raspoređivanja misije UN u Donbasu.

“Do sada, nijedna nova inicijativa nije izražena”, rekao je Peskov komentarišući izjavu ukrajinskog izaslanika u Kontakt grupi Alekseja Reznikova da će Ukrajina pripremiti izmene sporazuma iz Minska do narednog samita Normandijske četvorke.

Govoreći o sporazumu iz Minska, Peskov kaže da je moguće izmeniti taj dokument samo ako Kijev sarađuje sa ekspertima samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

“Izmene su moguće samo ako eksperti iz Kijeva, koji su u Kontakt grupi, sarađuju sa ekspertima iz Luganska i Donjecka. Tek onda se može govoriti o promenama ili dopunama sporazuma iz Minska”, rekao je Peskov.

Prema rečima Peskova, Zelenski želi da reši problem Donbasa, ali su za to potrebni volja, politički autoritet i dominacija na ukrajinskoj političkoj sceni. 

“Zelenski nije zagovornik rata, dok je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko bio upravo suprotno, personifikacija rata. On ga je i pokrenuo”, rekao je Peskov.

Izvor: N1