Peskov: Rusija isporučuje gas u EU u skladu s Putinovim ukazom

(Фото EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Isporuke ruskog gasa evropskim zemljama obavljaju se u skladu sa ukazom predsednika Vladimira Putina, koji predviđa da se ugovori obračunavaju i izmiruju u rubljama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije, javlja Tass prenosi Tanjug.

„Imamo ukaz predsednika Ruske Federacije, imamo odgovarajuću odluku koju sprovodi dobavljač gasa, a to je Gasprom. Svi kontakti sa kupcima gasa se obavljaju preko Gasproma. Shodno tome, informacije o rezultatima tih razgovora objavljuje Gasprom”, rekao je Peskov povodom pitanja da iznese detalje dogovora sa kupcima.

Rojters je objavio ranije da je Evropska komisija poslala pismo zemljama EU u kojem se objašnjava da će kompanije iz 27-članog bloka, ako ispoštuju niz uslova, moći da plaćaju ruski gas u rubljama bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi.

Prema britanskoj agenciji, jedan od mogućih modela plaćanja gasa u rubljama podrazumeva da primaoci gasa otvore račune u dolarima ili evrima u jednoj ruskoj banci, kojoj transferišu sredstva u valuti, konvertuju ih u rublje i izvršavaju plaćanje.

Ova procedura eliminiše mogućnost da zapadne zemlje blokiraju plaćanje ruskog gasa, navodi Tass.

Putin je 31. marta potpisao ukaz kojim se utvrđuje nova procedura za kupce iz tzv. neprijateljskih zemalja za plaćanje ruskog gasa. Te države sada moraju da transferišu sredstva u stranim valutama Gasprombanci, koja će na berzama kupovati rublje i prenositi ih na posebne rubaljske račune uvoznika, objašnjava se u informaciji.

Izvor: politika.rs