Pet izmena i sledeće sezone

Stiglo je i obrazloženje ove odluke.

Fudbal u dobar korona virusa će i dalje biti drugačiji nego pre.

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB), telo zaduženo za donošenje i izmenu pravila fudbala, doneo je odluku da i naredne godine timovi mogu da koriste po pet izmena na meču!

Ovo pravilo bilo je doneto ad hok tokom proleća 2020. godine, kada je postalo jasno da će se šampionati širom sveta nastaviti posle višemesečne pauze. Bilo je to privremeno rešenje zbog očuvanja zdravlja fudbalera usled vrlo zgusnutih rasporeda koje imaju u završnicama sezona ovog leta.

Međutim, IFAB je sada odlučio da ta odluka bude produžena i na sezonu 2020/21!

Pomenuti amandman na pravila igre je donet u maju ove godine, a danas je potvrđeno da će se koristiti do 31. jula 2021. godine, u takmičenjima koja se do tada završavaju, kao i na međunarodnim turnirima koji će se igrati tokom jula i avgusta te godine.

Treneri timova će i naredne sezone pet izmena moći da koriste u tri različita intervala tokom meča, plus između dva poluvremena, kako se ne bi trošilo previše vremena.

Mnogi se sada pitaju – zbog čega ova odluka i da li je ona fudbalu zaista potrebna? Da li je fudbalu zaista neophodno da postoji pet izmena i u sezoni 2020/21?

Kao glavni razlog za ovu odluku navodi se da će i ta klupska sezona biti zgusnutog rasporeda, jer će početi kasnije nego inače, a moraće da se završi u maju, pošto se na leto igraju Euro i Kopa Amerika. UEFA je, recimo, već donela odluku da će se u dva od tri jesenja ciklusa reprezentativnih okupljanja održavati po tri termina mečeva umesto po dva po timu. Najjača evropska prvenstva su takođe objavila da će njihove sezone počinjati sredinom septembra, umesto tokom avgusta.

Zbog svega toga, ponovo će klubovi imati podjednako velik broj utakmica u znatno manjem vremenskom periodu, pa se u IFAB-u nadaju da će ovo pravilo značiti manje umora kod igrača i bolju preventivu protiv povreda.

Izvor: mondo.rs