Pet osoba osuđeno na smrt za ubistvo Kašogija

Sud u Saudijskoj Arabiji danas je osudio pet osoba na smrt za ubistvo novinara Džamala Kašogija, javila je državna televizija.

Saudijska državna televizija Al-Ekbarija javila je da je još troje osuđeno na zatvorske kazne. 

Svi osuđeni imaju prava da se žale na presude.  

Kašogija, kolumnistu Vašington posta, ubio je prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim saudijskih agenata.

Saudijski prestolonaslednik Mohamad bin Salman naišao je na međunarodnu osudu zbog ubistva novinara zato što je nekoliko saudijskih agenata uključeno u to ubistvo radilo direktno za njega.

Prestolonaslednik je negirao bilo kakvu umešanost, ali je u oktobru rekao da kao saudijski lider preuzima punu odgovornost.
Državna televizija takođe je javila da su istrage glavnog tužioca pokazale da nema dokaza da je bivši glavni savetnik prestolonaslednika Saud al Katani, uključen u ubistvo.

Sud se takođe proglasio da nije kriv saudijski generalni konzul u Istanbulu Mohamed al Otaibi. On i još devetoro, čija imena nisu objavljena, pušteni su iz zatvora posle izricanja presude, javila je državna televizija.

Kraljevina je sprovela suđenje optuženih u skoro potpunoj tajnosti. Posle devet ročišta na suđenju je zaključeno da nije bilo prethodne namere za ubistvo, prenela je državna televizija.

Sudjenju je prisustvovao mali broj diplomata, ali je bilo zatvoreno za medije i za širu javnost. 

Ubistvo Kašogija šokiralo je svet. On je ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu jedno jutro u oktobru 2018. da uzme dokumente potrebne da se venča sa svojom turskom verenicom koja ga je čekala ispred konzulata. Nikad nije izašao iz konzulata.

Izvor: vijesti.me