PISA test: Koje zemlje imaju najbolje đake

Đaci iz Azije su među najbolje ocenjenima na poslednjem PISA testu.

Srbija je zauzela 45. mesto na listi od 79 država, a rezultati su pokazali da je trećina 15-godišnjaka u zemlji funkcionalno nepismena.

Učenici iz Bosne i Hercegovine (62. mesto) i Crne Gore (52. mesto) su lošije rangirani od onih iz Srbije. Slovenija i Hrvatska zauzele su 21, odnosno 29. mesto.

Koje to zemlje, s druge strane, imaju najbolje sisteme obrazovanja?

Međunarodni program procene učeničkih postignuća – odnosno PISA test – dobar je indikator za dobijanje odgovora na to pitanje.

Reč je o seriji globalnih testova Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje rade 15-godišnji učenici na svake tri godine.

grafika pisa test

OECD je objavio rezultate rangiranja testa iz 2018. u utorak.

Učenici iz Kine bolji su od svih drugih zemalja u sve tri oblasti – čitanju, matematici i naukama.

Rekordi

Čak 79 zemalja i oko 600.000 učenika učestvovalo je na poslednjem PISA istraživanju, što je rekord.

OECD ima 37 država članica, uglavnom razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i država Evropske unije.

Ali sve više zemalja učestvuje u testiranju jer vlasti žele da vide gde su njihovi učenici u odnosu na međunarodne standarde.

Testovi koji rangiraju države u odnosu na prosečan rezultat učenika u tri oblasti, postao je način za merenje obrazovnih standarda.

grafika pisa test

Učenici rešavaju zadatke iz stvarnog života, a ima i pitanja u kojima moraju da naprave finansijske odluke i pokažu da znaju dobro da koriste informacije.

Jedno od pitanja na testu čitanja 2018. bilo je zasnovano na fiktivnom dijalogu na forumu, a vlasnik farme pilića je želeo da sazna da li je bezbedno da daje aspirin jednoj od životinja.

Dominacija Azije

Učenici iz Kine najbolje su rangirani na PISA testu, ali su učestvovali samo učenici iz pojedinih regiona.

Zvaničnici te zemlje koristili su rezultate samo učenika iz Šangaja u istraživanju 2009. i 2012. godine – dok su 2015. i 2018. koristili podatke iz četiri provincije.

grafika pisa test

„U ovim područjima, socijalno najugroženiji studenti imali su bolji rezultat u čitanju od proseka u OECD zemljama”, saopštio je Andreas Šleišer, direktor oblasti za obrazovanje u OECD.

Finska je bila na prvom mestu u prva tri istraživanja (2000, 2003. i 2006. godine), dok je Singapur bio najbolji 2015.

estonija
Natpis na sliciEstonija je odmah iza azijskih država

Azijske države su među najbolje rangiranima. Na trenutnoj rang listi su države sa tog kontinenta na prve četiri pozicije. Estonija je najbolje rangirana država van Azije.

Učenici su testirani i u oblasti nazvanoj „spremnost za digitalni svet”. Šleišer kaže da je manje od deset odsto učenika iz OECD zemalja bilo sposobno da prepozna razliku između činjenice i mišljenja kada su čitali o nepoznatoj temi.

Međutim, izgleda da rezultati takođe ukazuju na to da jaz u obrazovanju između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju nije tako velik kao što su neki mislili.

„Kada poredimo zemlje koje imaju sličan rezultat na PISA testu, primanja veoma variraju”, rekao je.

Još jedan od nalaza je primetna razlika u rezultatima kod dečaka i devojčica.

Devojčice su znatno nadmašile dečake u čitanju i neznatno u nauci (za dva poena), dok su dečaci u proseku za pet poena bolji od devojčica u matematici.

Izvor: BBC na srpskom