Plagijat ili ne – “Stairway to Heaven” pred Vrhovnim sudom

Da li je Džimi Pejdž, gitarista, i vođa grupe Led Zeppelin komponujući “Stairway To Heaven”, jedan od najvećih hitova grupe, u uvodu plagirao početak pesme “Taurus” kalifornijskog benda Spirit pitanje je o kojem će ovaj put možda odlučivati i američki Vrhovni sud.

Saga o povredi autorskih prava, nakon maratonskog sudskog procesa koji je Led Zeppelin dobio 2016. godine i izričite presude suda u San Francisku iz marta ove godine kojom se potvrđuje da Pejdž nije plagirao uvod u pesmu, nastavlja se i pred najvišim američkim sudom nakon žalbe koju je podneo Majkl Skidmor.

Skidmor, zastupnik legata Rendija Vulfa, pevača i autora pesama grupe Spirit, uveren je da je izgubio proces jer je sudija zasnovao presudu na notnom zapisu i neadekvatoj dokumentaciji vezanoj za komplikovan sistem zaštite autorskih prava u Americi i njegovim promenama tokom vremena. Drugim rečima, piše “Bilbord”, Skidmor ističe da porota nije ni čula i uporedila snimak “Stairway to Heaven” i pravu verziju “Taurusa”. Notni zapisi pesama ne mogu da budu zaštićeni, a njihova najčešća kombinacija pripada javnom domenu, ali kada je nešto jedinstveno u načinu izvođenja, onda može da bude predmet zaštite autorskih prava, a porota sa tim nije bila upoznata, objašnjavaju zavrzlamu na ovom sajtu.

Sa druge strane, sud u San Francisku ocenio je da Skidmor tokom procesa nije na pravi način predstavio ovaj ugao, teoriju o odabiru nota i aranžmanu, nego je “predstavio ‘zbir elemenata koji nisu pod zaštitom’ bez objašnjenja kako su oni posebno odabrani i aranžirani”.

Skidmorovu žalbu predala je ista advokatska kancelarija koja ga je predstavljala na ranijim suđenjima i sada je na Vrhovnom sudu da žalbu prihvati i time bude započet novi proces pred ovim telom ili je jednostavno odbaci kao neosnovanu. Mediji Skidmoru, trenutno, daju male šanse za ovo prvo.

Pesma “Taurus” napisana je 1968. godine, tri godine pre nego što su se Džimi Pejdž i pevač Robert Plant potpisali kao autori ispod “Stairway to Heaven”.
Led Zeppelin i ranije se suočavao sa tužbama za plagijate i “pozajmice”, koje su mahom završavane vansudskim poravnanjem.

Izvor: nova.rs