Plenković: Nije na meni da govorim u ime Vučića

Nije na meni da govorim u ime bilo kog lidera koji je učestvovao na video konferenciji EU i ZB, posebno ako dolazi iz susedne zemlje, uzvratio je večeras premijer Hrvatske Andrej Plenković na pitanje Dojče velea da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu više zahvalne za pomoć koju dobiju od EU i da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo “da ljubi evropsku, a ne kinesku zastavu”.
Plenković je na konferenciji za novinare, posle video konferencije, na kojoj je učestvovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, rekao da se na sastanku čulo da sve zemlje Zapadnog Balkana žele u EU i ocenio da im samit pomaže da idu u tom pravcu.
“Postoji velika zahvalnost u svim zemaljama u regionu za sve što radi EU”, rekao je Plenković.
Na konferenciji za novinare na pitanja novinara iz regiona, ali i šire, odgovorali su i predsednik Evorpskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Mišel je poručio da postoji jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana.
“Na najvišem nivou delimo mišljenje da postoji snažna evropska perspektiva Zapadnog Balkana”, rekao je Mišel i dodao da je najvažnije da se u narednom periodu razvije jasna strategija za region, posebno nakon pandemije kovid-19.
Odgovarajući na pitanje N1.hr Ursula fon der Lajen je rekla i da će na Konferenciji o budućnosti Evrope biti reči i o proširenju i integraciji Zapadnog Balkana.
Predsednica EK je rekla i da pandemija korona virusa jeste veliki izazov za vremenske okvire u procesu proširenja EU, ali da se može iskorisiti i kao podstrek za bolju saradnju.
Upitan kako vidi poruke Zagrebačke deklaracije u poređenju sa porukama koje su se čule na samitu 20 godina ranije, kada Hrvatska još nije bila u EU, Plenković je rekao da se vidi napredak i da deklaracija šalje snažnu političku poruku svim zemljama u regionu.
“Doneli smo odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, imamo novu metodologiju i samit u prvih šest meseci mandata novih evropskih institucija i mislim da ne možemo tražiti više”, rekao je Plenković.
Vladavina prava je kamen temeljac evropskih vrednosti i neophodan uslov za proces pridruživanja, rekla je večeras i istakla da sve zemlje koje žele u EU moraju nastaviti reforme.
Na pitanje novinarke iz Makedonije o izveštaju Fridom hausa, po kojem su sve zemlje regiona u kategoriji hibridnih režima, izuzev Hrvatske, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i predsedik Evropskog saveta Šarl Mišel ukazali su da su reforme esecijalne, kao i borba protiv korupcije, vladavina prava i demokratska prava, te da je u tom smislu poruka Evropske unije jasna.
“Vladavina prava je ‘conditio sine qua non’ za proces pridruživanja tako da refome moraju da se naprave i mora da se pokaže napredak. To važi za svaku zemlju koja želi da bude član EU”, rekla je Der Lajen.

Izvor: tanjug.rs