Pobeda Trudoa u Kanadi udarac antiglobalizmu

U izjavi za Restart Magazin, programski direktor NVO “Novi treći put” komentarisao je ubedljivu pobedu Džastina Trudoa na izborima u Kanadi.

„Aktuelni premijer Džastin Trudo pobedio je zahvaljujući svojoj ekonomskoj politici iz prethodne četiri godine mandata i vernim biračima u Torontu. Jaka ekonomija i najniža nezaposlenost od 1976. ublažile su gubitke koje su izazvale afere i pojedina neispunjena obećanja sa prethodnih izbora, poput reforme izbornog sistema i ekološke transformacije.“ naveo je Milić.

Upitan o očekivanjima od novog mandata Trudoa, Milić je naveo će se zbog nižeg rezultata u odnosu na prethodne izbore osloniti na manjinske partnere koji će ga ucenjivati da vodi više levičarske politike.

„Trudo će u narednom mandatu morati da se osloni na levičarsku Novu demokratsku stranku. Iz tog razloga bi trebalo očekivati više javne potrošnje, intenziviranje ekoloških politika i odlučniji stav prema proizvođačima fosilnih goriva.“ rekao je.

Takođe, Milić je naveo da je ponovna pobeda Trudoa udarac antiglobalizmu. „Nakon pobede Trudoa i prethodnog prekomponovanja italijanske vlade, G7 će ostati pod kontrolom lidera koji se zalažu za multilateralizam. Antiglobalistička stranka Maksima Bernijea nije ušla u kanadski parlament, a konzervativci nisu iskoristili ranjive tačke Trudoa da preokrenu rezultat. U ovom momentu, deluje da antiglobalisti gube tempo.“

Restart magazin