Počela gradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Dimitrovgradu na obeležavanju početka radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da će taj gasovod biti spreman za rad do oktobra 2023. i da će to omogućiti sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i u našoj zemlji i u regionu.

Radovi su počeli na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a Brnabićeva je istakla da je izuzetno važan projekat koji se realizuje zajedno sa EU partnerima i najbolji primer dobre saradnje.

Podsetila je da je taj projekat planiran još 2015. godine i da ga je EU proglasila za jedan od prioriteta.

Brnabićeva je rekla da je ukupna vrednost projekta u Srbiji 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, dok će preostalih 10,3 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije i oko 600.000 evra od Srbijagasa.

Premijerka je navela da je gasna interkonekcija projektovana za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

„To je dodatna veza sa Bugarskom, koja će se spojiti sa našom gasnom infrastrukturom u Nišu”, navela je Brnabićeva.

Takođe, istakla je da ćemo zbog toga imati sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i diverzifikaziju izvora snabdevanja, što će omogućiti veću sigurnost snabdevanja i dalji razvoj distributivne mreže u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

„Gasna interkonekcija sa Bugarskom uz podršku EU za nas će značiti kvalitetniji život svih u Srbiji – nove investicije i radna mesta”, rekla je premijerka.

Naglasila je da ovaj projekat znači najkonkretniju borbu za bolji kvalitet vazduha, za Zelenu agendu, jer ćemo moći da širimo gasovodnu mrežu da bi ljudi koji imaju individualna ložište prešli na gas, čime će emisija zagađujućih materija biti smanjena.

„Živimo u zaista teškim i izazovnim vremenima, vremenima pandemije i nezabeležene energetske krize. Da nismo 1. januara 2021. godine otvorili deo Balkanskog toka kroz Srbiju i spojili se i na taj način sa Bugarskom i dobili još jedan krak iz koga vučemo ruski gas, mi bi ovu zimu dočekali u hladnim domovima, naša privreda bi sigurno trpela zato što ne bi bilo dovoljno gasa, a i cene gasa bi bile sigurno značajno veće”, istakla je premijerka.

Dodala je da je to ulaganje od 1,5 milijarde evra Srbiji omogućilo da sada ima energetsku stabilnost i bezbednost, a da je ovaj novi gasovod ka Bugarskoj razmišljanje dalje u tom pravcu.

„Zbog toga je toliko i geostrateški važan ovaj projekat koji će nam omogućiti da vučemo gas iz Grčke iz LNG terminala u luci Aleksandropulos, iz Azerbejdžana i iz bilo kojih izvora, kako bismo imali dodatnu bezbednost i cenovnu konkurentnost u budućnosti”, ocenila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je veoma važno i to što na izgradnje gasne interkonekcije s Bugarskom rade domaće firme koje će tako steći reference da konkurišu za poslove u EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emeanuel Žiofre je istakao da je taj projekat još jedan korak ka povezivanju Srbije i EU.

“MI povezujemo Srbiju i EU u dve važne oblasti, a to su energetska bezbednost i čistija životne sredina. Obe su teme koje su i politički važne u kontekstu evrointegracija ali i za svakog građanina pojedinčno”, rekao je Žiofre.

Dodao je da ovim projektom EU pomaže Srbiji da ne bude zavisna od postojećih energetskih izvora i da realizuje energetsku tranziciju Srbije sa uglja ka izvorima koji manje zagađuju.

„Danas počinjemo projekat koji će značajno povećati količinu gasa za domaćinstva i industriju. Pomažemo da se razdvoje delatnosti i poveća konkurencija „, naglasio je Žiofre

Istakao je da je EU od 2000. godine uložila više od 800 miliona evra u sektor energetike u Srbiji i ocenio kako su potrebni napori sa srpske strane kako bi se sve u tom sektoru usaglasilo sa propisima.

Dodao je da EU za taj projekat izdvaja oko 75 miliona evra.

Takođe, Žiofre je poručio da će Srbija morati da završi razdvajanje delatnosti u gasnom sektoru, kao i da omogući pristup trećim licima gasnoj mreži radi unapređenja konkurencije.

Kaže i da će to sve značiti bolje cene za potrošače u Srbiji.

„Ovaj projekat je simbol odnosa Srbije i EU – konekcija puna energije”, dodao je on

Ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov rekao je da se nada da će gasna interkonekcija Bugarske i Srbije biti završena i pre oktobra 2023. godine.

„Siguran sam da će se promeniti energetska mapa i da će projekti interkonekcije nastaviti da se razvijaju. Moramo da planiramo kako ćemo dalje da razvijamo region i da obezbedimo održive projekte ne samo sa stanovišta Balkana nego i EU, rekao je Nikolov, prenosi Tanjug.

Dodao je kako se nada da će Srbija i Bugarska moći da počnu da planiraju kako da pređu sa gasa na hidroenergiju koja je još čistija.

Izvor: politika.rs