Počeli lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji jutros su u sedam časova otvorena biračka mesta na lokalnim izborima, na kojima građani biraju gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na izborima učestvuje i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je razgovor sa predsednikom Vučićem bio težak i da su izneti argumenti za i protiv izlaska na izbore, ali da je ipak odlučeno da se učestvuje, u interesu srpskog naroda i da se pokaže da srpska strana nije ta koja krši Briselski sporazum, javlja Tanjug.

Rakić je pozvao Srbe na KiM da u što većem broju izađu na današnje izbore, a nekoliko dana pred izbore direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je poziv raseljenim Srbima iz južne pokrajine da izađu i glasaju za Srpsku listu i tako daju svoj doprinos tome da se, kako je rekao, sačuva svih deset srpskih sredina koje su „zalog za formiranje Zajednice srpskih opština”.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od kojih su 18 kandidati srpskih lista, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština – svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju građanske inicijative „Srpska narodna sloga”, „Narodno jedinstvo”, „Narodna sloga” i inicijativa „Sloboda” .

Takođe, četiri kandidata nastupaju samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a današnji izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa ima 1.885.448 građana, a biće otvoreno 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn.

Lokalne izbore na KiM nadgledaće 3.352 policajaca i 80 tužilaca.

Članovi biračkih odbora i posmatrači izbora trba da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na virus korona.

Izvor: politika.rs