Podrška SAD-a Programu reformi i NATO putu

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sastao se u Pentagonu s delegacijom Ministarstva odbrane SAD-a, koju je predvodio dr. James Anderson, zamenik podsekretara odbrane za politiku. Predsedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti.

Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za bezbednost u Bosni i Hercegovini i u regiji, zaključivši da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om.

Dr. Anderson je istakao da Bosna i Hercegovina može računati na podršku SAD-a u provođenju reformi nakon predaje Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Bruxelles.  

Predsedavajući Komšić je istakao dugogodišnje prijateljske odnose naše zemlje i Sedinjenih Američkih Država, kao i to da je za našu zemlju od velikog značaja angažman i saradnja Nacionalne garde Marylanda sa Oružanim snagama BiH. Dr. Anderson je zahvalio za angažman Oružanih snaga BiH i doprinos koji su dale u svojim međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku u poslednjih petnaest godina.

Sagovornici su se složili da je pred novim ministrom/icom odbrane veliki broj zadataka i izazova u realizaciji programa reforme odbrane u narednom periodu, kao i u radu na poboljšanju sistema odbrane u svim njegovim segmentima.  

Na kraju, predsedavajući Komšić je istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO.

Izvor: (BN)