Polarna zima kasni na severu Evrope

Rekordne temperature, izostajanje snega, dok pada kiša koja jelenima pretvara staze ka pašnjacima u klizalište, od norveških fjordova do Rusije, krajnji sever Evrope očajnički čeka polarnu zimu koja kasni.

Sundalsera, mali grad u zapadnoj Norveškoj, zabeležio je 2. januara 19 stepeni Celzijusa što je zimi nečuveno u čitavoj Skandinaviji.

Ta blaga temperatura posledica je dolaska toplog vetra koji bi trebalo da se pojača večeras, kaže Meteorološki zavod Norveške.

U Švedskoj su poslednjih dana temperature za oko pet stepeni iznad sezonskih normi na jugu i za čak 10 stepeni iznad uobičajenog na severu te zemlje.

Tri meteorološke stanice u centralnoj Švedskoj su 2. januara prijavile temperature koje su najviše od 1971. godine za januar, rekao je za AFP klimatolog Sverker Helstrom, iz Meteorološkog zavoda Švedske.

Vlasnik kompanije sa sankama u Ekorseleu, u švedskom delu Laponije, Donald Erikson, kaže da je ovo jedna od najtoplijih zima poslednjih decenija.

„Ovde je 7. januara 2019. godine bilo minus 36 stepeni Celzijusa, a jutros (u utorak) plus jedan stepen”, rekao je on.

Razlike „mogu zavisiti od vremenskih prilika, ali trend je jasan – zime su u poslednjih petanest godina, a posebno u poslednjih deset, kraće u proseku za mesec i po”, rekao je Erikson.

Na jugu Finske, gde su prosečne temperature u decembru već bile 4,5 stepena Celzijusa iznad normalnih, zima još nije ni počela, kaže tamošnji Meteorološki zavod.

Prognoze vremena pokazuju da u januaru neće biti prave zime u čitavom tom regionu. U tom kontekstu, zima se definiše kao period s temperaturom ispod nule.

U srcu Arktika, norveški arhipelag Svalbard (Špicbergen) je u 109. mesecu uzastopno s temperaturom iznad normalne, kaže Meteorološki zavod Norveške.

Identično stanje je u Rusiji, gde je u utorak bilo nula stepeni u Murmansku, najvećem gradu sveta unutar Polarnog kruga, što je oko šest stepeni Celzijusa iznad sezonskih normi, objavio je Meteorološki centar Rusije.

Sreda bi mogla biti još toplija – meteorolozi prognoziraju do dva stepena u Murmansku i do četiri stepena u Sankt Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji, gde je ta očekivana temperatura čak 12 stepeni Celzijusa viša u poređenju s prilikama normalnim tokom zime.

Izvor: politika.rs