Policija pretukla vladiku SPC

Crnogorska policija pretukla je noćas vladiku dioklijskog Metodija na mostu na Đurđevića Tari.

“Vladiku i pojedine vernike su oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama. Povrežđena su i dva vernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici”, navodi Mitropolija crnogorsko- primorska.

Vladika i građani Crne Gore, vernici Srpske pravoslavne crkve, pretučeni su u toku protesta protiv donošenja spornog Zakona o slobodi veroipovest, koji je jutros oko 3 sata usvojen u Crnogorskoj skupštini.

Iz Mitropolije kažu da je taj primer najbolje potvrdio istinitost reči premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je u skupštini rekao da policija ne sme da primeni silu protiv vernika.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica na sednicu tokom koje je zabeležen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

Iz SPC ranije je saopšteno da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Izvor: B92.net