Policija upucala ženu, pronađena bomba? Oglasili se Tramp i Bajden

Iako je zgrada Kongresa SAD zatvorena za posetioce od izbijanja pandemije, u ovom trenutku u Vašingtonu više hiljada Trampovih pristalica opkolilo je zdanje.

Oni su probili policijski kordon ispred glavnih stepenica na ulasku i ulaze u zgradu parlamenta.

U izveštaju CNN se navodi da se nikada pre nije dogodilo da demonstrantni ulaze u zgradu Kongresa i upozoravaju da je situacija izmakla kontroli i da demonstranti sprečavaju da se normalno odvija procedura potvrđivanja izborne pobede Džo Bajdena na predsedničkim izborima.

Policija raspoređuje dodatne snage i nastoji da situaciju vrati pod kontrolu.

CNN izveštava da se predsednik Tramp oglasio na svom Tviter nalogu jedan sat od eskalacije protesta svojih pristalica i upada u Kongres.

“Molim vas, podržite policiju i službe bezbednosti. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni”, poručio je aktuelni američki predsednik.

Poruka za Nensi

Jedan od Trampovih pristalica koji je večeras upao u zgradu Kongresa, ušao je u kancelariju presednice Predstavničkog doma Demokrata Nensi Pelosi i ostavio joj poruku: “Nećemo se povući”. On je pozirao fotoreporterima zavaljen u njenoj fotelji s nogama podignutim na sto, a poruku je napisao na fascikli.23:17

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO23:16

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO23:13

Lideri Kongresa se evakuišu i prebacuju u vojnu bazu

ideri Kongresa se evakuišu iz kompleksa Kapitola i biće sprovedeni u obližnju vojnu bazu McNair u Vašingtonu, prenosi CNN. Kako je naveo zvaničnik savezne policije za CNN, evakuacija je u toku. Za sada je neizvesno kada će biti nastavljeno zasedanje u američkom Kongresu na kojem bi trebalo da bude potvrdjena pobeda Džo Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Američki mediji: Haos i dalje traje

Haos u Vašingtonu i dalje traje, izveštavaju američki mediji, iako je Tramp pozvao svoje pristalice da se mirno vrate kućama.

Američki mediji javljaju o haosu i neredima ispred Kapitola, neki javljaju da su demonstranti probili više policijskih barikada, više osoba je povređeno, jedna žena je ranjena…

Na Trampov zahtev pozvana je i Nacionalna garda da pomogne u obuzdavanju domonstranata, saopšteno je iz Bele kuće, a sala u kojoj zaseda Senat SAD “ispražnjena je od demonstranata”, prenosi Si-En-En reči jednog pripadnika policije.22:52

Galerija Kongresa u trenutku upada

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik22:50

Holandski premijer pozvao Trampa da prizna Bajdena za predsednika

Stižu osude i iz Evrope

Britanske i nemačke vlasti osudile su večeras upad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao “sramne scene” u Vašingtonu posle upada Trampovih pristalica u Kongres i pozvao na mirnu i urednu primopredaju dužnosti novom predsedniku Džozefu Bajdenu.

“Sramotne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta, i sada je od vitalnog značaja da se prenos moći odvija mirno i uredno”, naveo je Džonson na Tviteru.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je Trampove pristalice da “prestanu da gaze demokratiju”.

“Tramp i njegove pristalice na kraju bi trebalo da prihvate odluku američkih glasača i prestanu da gaze demokratiju”, naveo je Mas na Tviteru i dodao da se “zapaljive reči pretvaraju u nasilnu akciju”.22:43

 EPA/MICHAEL REYNOLDS

EPA/MICHAEL REYNOLDS22:42

Pronađene najmanje dve eksplozivne naprave

Policija je u Vašingtonu pronašla i uspešno neutralisala najmanje dve eksplozivne naprave.

Jedna cevasta eksplozivna naprava je pronađena u zgradi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga u kongresnom zdanju na Kapitol hilu, prenosi CNN.

Policija je potvrdila da je izvršila kontrolisanu detonaciju ovih eksplozivnih naprava22:41

 EPA/MICHAEL REYNOLDS

EPA/MICHAEL REYNOLDS22:41

Trampovi saradnici besni

Jedan savetnik predsednika Trampa izjavio je za CNN da su neki predsednikovi saradnici u Beloj kući besni na njega jer ne želi da se dodatno angažuje i zaustavi nemire na Kapitol hilu.

“Svi oko njega ga mole da se oglasi i zaustavi nasilje”, kaže neimenovani Trampov savetnik.22:40

EPA/ JIM LO SCALZO

EPA/ JIM LO SCALZO22:38

Tviter “zabranio” Trampovu poruku

Kompanija Tviter stavila je zabranu na poruku američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj se obraća demonstrantima i poziva ih da odu kućama uprkos “izbornoj krađi”.

Trampova video poruka ne može ni da se komentariše, ni da se deli među korisnicima.

Naoružane Trampove pristalice ispred sedišta vlade Džordžije

Naoružane pristalice odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa okupile su se večeras u Atlanti ispred sedišta vlade savezne države Džordžija, zbog čega su njeni lideri odlučili da evakuišu tu zgradu. Oko 100 Trampovih pristalica protestuje u Atlanti zbog rezultata predsedničkih izbora, a neki od njih su naoružani dugim cevima, navodi Asošiejted pres.

Visoki zvaničnik Džordžije Gabrijel Sterling rekao je danas da je odluku o evakuciji doneo državni sekretar, republikanac Bred Rafensperger. Rafensperger se prethodnih dana našao na meti Trampovih napada pošto nije podlegao pritisku da “pronadje” dovoljno glasova za njegovu pobedu na predsedničkim izborima u Džordžiji.

Pelosi i Šamer pozvali Trampa da smiri proteste

Lider demokrata u američkom Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi uputili su zajednički apel aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu da naredi demonstrantima koji ga podržavaju da se odmah povuku iz zgrade Kongresa. “Pozivamo predsednika Trampa da zahteva od svih demonstranata da momenatlno napuste zgradu Kongresa i Kapitol hil”, prenosi CNN.

“Posetioci” u Kongresu

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO22:19

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO22:18

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO22:16

BLM pokret ima mišljenje o reakciji policije

Bajden se obraća naciji

Glavno sedište demokrata u Vašingtonu evakuisano zbog moguće eksplozivne naprave

Kanadski premijer izrazio zabrinutost povodom nereda u Vašingtonu

Trenutno stanje – napeto ali mirno

Prema izveštajima američkih medija, trenutno stanje ispred Kapitola je mirno ali i dalje veoma napeto. Stotine demonstranata i dalje se nalazi na stepenicama Kapitola dok se u zgradi još uvek nalazi nepoznat broj ljudi. Ipak, čini se da organi reda polako uspostavljaju kontroli u zgradi dok se čekaju dodatne snage i Nacionalna garda.

Dešavanja od 22:00h do 23:25h – 06. 01. 2021.

Napomena: Aktuelna dešavanja, vremenski najnovija kreću na početku teksta

Izvor: b92.net/tanjug