Policijski čas u Njujorku do nedelje zbog nereda

Policijski čas uveden u ponedeljak u Njujorku posle nasilnih demonstracija i pljački, ostaće na snazi do nedelje, 7. juna, rekao je danas gradonačelnik Bil de Blazio.

Policijski čas koji je prvobitno uveden od 23.00 sata, od danas počinje u 20.00 i traje do 05.00 sati, rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Uprkos toj meri, u američkom ekonomskom centru sinoć je ponovo bilo pljačke, posebno u kvartu Midtaun u centru Menhetna.

Nemiri podstaknuti ubistvom afroamerikanca Džordža Flojda u rukama policije, nastavljau se širom SAD, od Njujorka do Los Andjelesa, uz sukobe policije i demonstranata, paljenje automobila i povredjene na obe strane.

Policijski čas je uveden u više od 10 gradova, a pojedine vlasti zahtevaju intervenciju vojske koja je već rasporedjena u Mineapolisu i još nekoliko gradova.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta kolenom pristiskao Flojdov vrat, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Izvor: beta.rs