Politiko: Koliko je sigurna pozicija Eduara Filipa?

Iako je aktuelni francuski premijer Eduar Filip preživeo “žute prsluke” i krizu penzione reforme, njegovo mesto šefa vlade predsednika Emanuela Makrona nije više tako sigurno, piše briselski Polikitko.
Spekulacije o Filipovoj sudbini kulminirale su poslednjih nedelja, a u francuskoj štampi su isplivali sukobi s Makronom oko načina rešavanja krize u vezi s korona virusom.

Politiko piše da je francuska praksa da predsednici menjaju premijere kad “žele novi početak nakon krize”. Ipak, u ovom slučaju bi to moglo imati više veze sa političkim prioritetima koje Makron želi da istakne u poslednje dve godine svog prvog mandata, budući da su predsednički izbori 2022. godine Filip redovno negira glasine o svom predstojećem odlasku, a to je učinio i tokom konferencije za štampu početkom maja, predstavljajući plan za izlazak iz blokade zemlje.

“U protekle tri godine uvek sam osećao da je u našem odnosu bilo puno poverenja na način koji se retko ranije događao. To je i dalje tako i nadam se i mislim da će uvek biti tako”, rekao je Filip.
Analitičar Žan-Daniel Levi kaže da je snaga Eduara Filipa u tome što on dobro kontroliše svoju većinu i što nema drugog očiglednog kandidata za tu funkciju.

Za razliku od mnogih ranijih premijera, Filip se uglavnom držao podalje od “političarenja”, piše Politiko. Percipiraju ga kao trezvenog tehnokratu, sa pomalo zajedljivim smislom za humor i privrženonog fiskalnoj strogoći.

Šta god da Makron odluči o Filipu i svojim političkim prioritetima, neki misle da on još može da povrati glasače levog centra koji su bili veliki deo njegove baze u njegovom predsedničkom trijumfu 2017. godine, ali su ih postepeno zamenile pristalice desnog centra, dok je Makron težio određenim politikama protumačenim kao “naginjanje udesno”.

Izvor: tanjug