Politiko: Putin radi na daljinu, a kriza dobija na zamahu

Kada je Rusija zvanično beležila samo jednu smrt od korona virusa u drugoj polovini marta, ruski predsednik Vladimir Putin uveravao je naciju da je situacija pod kontrolom, ali sada su šale prestale, ton Kremlja je potpuno drugačiji, a prisutne su i brojne spekulacije o Putinovom nepojavljivanju u javnosti za vreme pandemije, piše “Politiko”.

Briselski portal navodi da je 21. marta, kada je u Rusiji bilo 253 potvrđenih slucajeva i samo nekoliko dana nakon što je Putin uveravao naciju da je sve pod kontrolom, voditeljka emisije na nacionalnoj televiziji predstavila gosta obucenog u zeleno, sa kapom sa šiljcima.

“Pa, kada ste prvi put stigli u Moskvu?”, pitala je gosta, obraćajuci mu se kao da je patogen korone.
Sada su šale prestale, a ton Kremlja je potpuno drugačiji, navodi “Politiko”.
Putin je upozorio da se situacija “praktično menja svakodnevno i, nažalost, ne na bolje”.

“Politiko” piše da kritičarima nije promaklo Putinovo odsustvo iz javnog života od početka izbijanja pandemije.
Predsednik Rusije zvanicno boravi na imanju u svojoj rezidenciji u moskovskom predgrađu u Novo-Ogarjovu, gde se u potpunosti posvetio sanaciji ekonomske krize, a građani su mogli da ga vide putem video-konferencija i televizijskih obraćanja.

Pojedini kriticari, kako dodaje briselski portal, sumnjaju da su Putinova obraćanja naciji unapred snimnjena, a zatim emitovana po potrebi na javnim servisima.

Putin je ceo april proglasio neradnim mesecom, ali nije želeo da proglasi vanredno stanje.

Rekao je privatnim kompanijama da i dalje plaćaju svoje zaposlene, ali nije ponudio značajnu državnu podršku, prebacujući odgovornost na regionalne zvaničnike, piše dalje “Politiko” i dodaje da su nedugo posle tog
Putinovog govora, tri regionalna guvernera napustila svoja mesta.

U Rusiji je i dalje manji broj prijavljenih slucajeva korona virusa nego u mnogim zapadnim zemaljama sa daleko manjim brojem stanovnika, ali je došlo do naglog porasta od 23. marta, kada je Ministarstvo zdravlja uklonilo birokratsku prepreku koja je lekarima otežavala verifikaciju pozitivnih testova.

Kremlj je potvrdio da su bolnice doživele “ogroman priliv” zaraženih pacijenata.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se nepregledne kolone vozila hitne pomoći ispred bolnica, a jedan vozač je rekao da je čekao u redu 12 sati, dodaje “Politiko”.

Izvor: tanjug