Poljska i Litvanija vratile 35 diplomata iz Bjelorusije

Poljska i Litvanija opozvale su danas 35 diplomata iz Belorusije u okviru jakih diplomatskih tenzija sa tom zemljom koja optužuje Varšavu i Viljnjus da podržavaju proteste posle spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

Poput više zemalja EU, Poljska je već opozvala ambasadora iz Bjelorusije. Odluka da vrati druge članove diplomatskog osoblja usledila je na zahtev beloruskih vlasti, navelo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

“Ograničenje poljskog diplomatskog osoblja je neprijateljski gest na koji će Poljska odgovoriti blagovremeno i na odgovarajući način”, rekao je za novinsku agenciju PAP zamenik ministra spoljnih poslova Marcin Pšidač i dodao da će Poljska opozvati 30 diplomata.

Litvanija koja je takođe već ranije vratila ambasadora iz Minska objavila je da će opozvati pet diplomata.

Litvanija je izrazila nadu da taj opoziv “ostavlja šanse za dijalog”, ali je dodala da će preduzeti recirpočne mere ukoliko Belorusija nastavi da pogoršava situaciju, upozorio je portparol litvanskog ministarstva spoljnih poslova Rasa Jakilaitiene.

Evropska unija odbila je da prizna pobedu Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta i uvela je sankcije beloruskim zvaničnicima optuženim za izbornu prevaru i kršenja ljudskih prava.

Izvor: vijesti.me