Poljska pokušava da privuče nazad mlade koji su je napustili

Tendencija mladih ljudi da odlaze iz svojih domovina u razvijene zemlje Zapada je itekako aktuelna, i to ne samo u slabije razvijenim državama.

Ovaj trend je prisutan i u zemaljama kao što je Poljska sa prosečnom zaradom od preko 1100 evra. Toj zemlji će sutra proći dve nedelje od započinjanja programu pokušaja da vrati mlade koji su otišli iz nje. Program uklanjanja porez na dohodak za ljude ispod 26 godina, čija zarada je niža od 20.000 evra na godišnjem nivou.

Da li će ova politika poslužiti svrsi, vreme će pokazati. Ova politika je važna i iz drugog razloga a to je da apeluje na druge države, naročito one sa izrazito većom stopom emigracije, da slede njihov primer. Da pokušaju svoje građane koji su otišli da vrate i u isto vreme spreče one koji to planiraju u budućnosti.

Sa druge strane odnosno iz ugla zemalja kojima su ti ljudu imigranti, uzmimo primer Nemačke jer je ona, usled visokog životnog standarda starija nacija, pogodna da primi mlade naraštaje. Ni njena imigraciona politika nije usmerena u drugom pravcu. Zaključak jeste da nebitno da li se nalazimo u Poljskoj, Nemačkoj ili negde drugde, istina je jedna. Ona glasi da na mladima svet ostaje a gde će mladi ostati, to još uvek niko ne zna.

Autor teksta: Jovan Nikolić

One thought on “Poljska pokušava da privuče nazad mlade koji su je napustili

  • 21/08/2019 at 7:50 pm
    Permalink

    Sve pohvale za članak!Veliko bravo za mladog i perspektivnog pisca….

Comments are closed.