Poljski predsednik kritikovao Makrona i Šolca: Da li je neko tako razgovarao sa Hitlerom?

Председник Пољске Анџеј Дуда (EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI)

BERLIN – Predsednik Poljske Andžej Duda kritikovao je što predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, i pored agresije Rusije na Ukrajinu, dalje razgovaraju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Iznenađen sam zbog svih tih razgovora koji se vode sa Putinom, posebno kancelara Šolca i predsednika Makrona. Ti razgovori ne donose ništa”, kazao je Duda za nemački dnevnik „Bild”, prenosi Tanjug.

On je ocenio da takvi razgovori pre svega donose legitimitet osobi koja je odgovorna za zločine, koje je ruska vojska počinila u Ukrajini.

Duda je podvukao da je Putin odgovoran za slanje vojske u Ukrajinu.

„Situacija je slična kao i sa Adolfom Hitlerom tokom Drugog svetskog rata. Da li je neko tokom Drugog svetskog rata razgovarao na ovaj način sa Hitlerom. Da li je neko govorio da Hitler mora sačuvati ugled? Da se nešto mora učiniti kako ne bi ponizili Hitlera? Takvi razgovori i zahtevi mi nisu poznati”, konstatovao je Duda.

Optužio je nemačku privredu da joj je potpuno svejedno šta se dešava sa Ukrajinom, šta je sa Poljskom.

„Oni kažu želimo poslove, želimo da zarađujemo, a sa Rusijom se mogu praviti poslovi. Želimo da kupimo jeftin gas i uvozimo naftu. Možda nemačka privreda ne veruje da bi ruska vojska mogla ponovo proslaviti veliku pobedu u Berlinu i deo Nemačke zaposednuti. Mi Poljaci znamo da je to moguće. Zato pozivamo svet i Evropu da ne posluju više sa Rusijom”, kazao je Duda.

Izvor: politika.rs