Poljski predsednik u nenajavljenoj poseti Kijevu, obratio se ukrajinskom Parlamentu

(EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Poljski predsednik Andžej Duda danas je stigao u nenajavljenu posetu Kijevu i obratio se ukrajinskom Parlamentu.Duda je rekao u obraćanju da „samo Ukrajina ima prava da odluči o svojoj budućnosti”, dodajući da „zabrinjavajući glasovi” predlažu da Ukrajina treba da popusti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi Bi-Bi-Si, javlja Beta.

On je poručio ukrajinskim poslanicima da ne treba slušati te glasove, zato što bi prepuštanje i pedlja ukrajinske teritorije bio udarac celom Zapadu.

Duda je, kako prenosi BBC, takođe naglasio da Poljska podržava Ukrajinu u njenom nastojanju da postane punopravna članica Evropske unije, pitanje oko koga još nije postignut konsenzus u EU.

On je prvi strani vođa koji se uživo obratio ukrajinskom Parlamentu od početka ruske invazije 24. februara.

Snimci koje je preko Tvitera objavila Dudina kancelarija pokazuju ga kako dobija ovacije u parlamentu i kako grli Zelenskog.

U objavi njegove posete poljsko predsedništvo je navelo da će tokom obraćanja ukrajinskim poslanicima Duda pre svega odati poštu onima koji se, boreći se za odbranu Ukrajine bore za odbranu Evrope.

Poljski državljani u Ukrajini dobiće ista prava koja trenutno imaju ukrajinske izbeglice u Poljskoj, izjavio je  Volodimir Zelenski.

Duda je rekao da se „neće smiriti” dok Ukrajina ne postane članica Evropske unije, da ta zemlja mora biti obnovljena „sredstvima agresora” i da samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti.

Predsednik Poljske je naveo i da ukoliko poslovni interesi znače da Ukrajina treba da izgubi jedan pedalj svoje teritorije, to će biti udarac za ceo zapadni svet.

Zelenski je kazao da su se dve zemlje složile da svojim državljanima međusobno daju dodatna prava, preneo je Rojters.

Poljska je dala pravo ukrajinskim izbeglicama, kojih ima više od tri miliona u toj zemlji, da žive i rade i da traže socijalno osiguranje, preneo je Rojters.

Izvor: politika.rs