Pompeo: Hongkong više nije oblast koja je autonomna od Kine

Državni sekretar SAD Majk Pompeo obavijestio je Kongres da administracija predsednika Donalda Trampa više ne smatra Hongkong kao oblast koja je autonomna od kopnene Kine.

Tom objavom američkim zakonodavcima priprema se teren da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Pompeo je rekao da se Hongkongu više ne garantuje da bude tretiran po američkim zakonima na isti način na koji su ti zakoni primenjeni pre jula 1997. godine.

Njegova izjava nije praćenja povlačenjem bilo kakve konkretne privilegije ali je data u vreme kada se množe pozivi da SAD i druge zemlje reaguju protiv poteza Pekinga o uvođenju kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti u toj poluautonomnoj teritoriji.

“Katastrofalna odluka Pekinga je samo najnovija u nizu akcija koje u osnovi podrivaju autonomiju i slobode Hongkonga i obećanja same Kine narodu Hongkonga u skladu sa britansko-kineskom zajedničkom deklaracijom, međunarodnog ugovora zavedenom u UN”, rekao je Pompeo.

On je rekao da nijedna razumna osoba danas ne može da tvrdi da Hongkong ima visoki nivo autonomije od Kine, obzirom na činjenice na terenu.

Izvor: vijesti.me