Pompeo najavljuje nove sankcije zbog Severnog toka 2

Šef američke diplomatije Majk Pompeo obećao je danas uvođenje novih sankcija partnerima na projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

“Ono što očekujemo jeste da će oni koji učestvuju u ovom projektu, biti podvrgnuti preispitivanju radi eventualnih sankcija”, rekao je na konferenciji za novinare američki državni sekretar.

Američki predsednik Donald Tramp je krajem decembra potpisao zakon kojim se uvode sankcije kompanijama povezanim sa izgradnjom Severnog toka 2, pošto smatra da će time biti povećana zavisnost Evropljana od ruskog gasa i ojačan uticaj Moskve.

Te sankcije su osudili prvenstveno Berlin, glavni korisnik Severnog toka 2, i Evropska unija zbog američkog “mešanja” u evropske poslove.

Pompeo je danas najavio da taj projekat sada potpada pod zakon koji je Kongres 2017. usvojio gotovo jednoglasno, o “suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcijama”.

“Naš glas danas pridružujemo glasovima Evropljana koji su zabrinuti zbog ruske agresije”, rekao je diplomata Kris Robinson, zadužen za Rusiju u američkom Stejt departmentu.

Projekat gasovoda Severni tok 2 čija je izgradnja do sada koštala 9,5 milijardi evra, finansira delom ruski Gasprom, a delom evropske kompanije uključujući nemačke kompanije Vinteršal (Wintershall) i Uniper, englesko-holandski Šel (Shell), francuski Anži (Engie) i austrijski OMV.

Gasovod, koji je skoro završen, a prolazi ispod Batličkog mora do Nemačke, trebalo bi da udvostruči količinu direktnih isporuka ruskog prirodnog gasa u zapadnu Evropu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je nadu da će gasovod biti završen najkasnije početkom 2021. godine.

Izvor: vijesti.me