Pompeo pohvalio Gugl, FB i Tviter zbog Hong Konga

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pohvalio je danas Gugl, Fejsbuk i Tviter, jer su odbili da predaju podatke o korisnicima vladi Hong Konga i ohrabrio druge kompanije da učine isto. “Peking rekao da će za 50 godina narodu Hong Konga dati veću autonomiju”, rekao je Pompeo.

“A vidite šta se dogodilo posle samo 23 – prazna obećanja”, kaže državni sekretar. Kompanije Gugl, Fejsbuk i Tviter obustavile su prethodno obradu državnih zahteva za korisničke podatke u Hong Kongu, nakon što je Kina uspostavila novi zakon o nacionalnoj bezbednosti za polu-autonomni grad. Fejsbuk, koji poseduje VocAp i Instagram, “pauzira” preglede za sve svoje usluge “u očekivanju dalje procene Zakona o nacionalnoj bezbednosti”, navodi se u izjavi, prenosi Rojters.

Tviter je saopštio da je suspendovao sve zahteve vlasti Hong Konga odmah nakon što je zakon stupio na snagu prošle sedmice, pozivajući se na “ozbiljnu zabrinutost” zbog njegovih implikacija. Kompanije nisu precizirale da li će se obustave primeniti i na vladine zahteve za uklanjanje sadržaja koji je stvorio korisnik njihovih usluga iz Hong Konga.

Društvene mreže često primenjuju lokalizovana ograničenja na postove koji krše lokalne zakone, ali ne i njihova pravila za prihvatljiv govor. Fejsbuk je ograničio 394 takva sadržaja u Hong Kongu u drugoj polovini 2019. godine, u odnosu na osam ograničenja u prvoj polovini godine.

Tehničke kompanije već dugo slobodno posluju u Hong Kongu, regionalnom finansijskom čvorištu, gde pristup internetu nije pod uticajem ograničenja koja su uvedena u kontinentalnoj Kini, a koja blokira Gugl, Tviter i Fejsbuk, podseća agencija. Kina je krajem juna usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga, za koji SAD i prodemokratski aktivisti veruju da he dodatno podriti slobode na toj poluautonomnoj teritoriji.

Novim zakonom, koji je usvojio Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine, od centralne vlade u Pekingu se traži da uspostavi kancelariju za nacionalnu bezbednost u Hong Kongu čiji cilj je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih i terorističkih aktivnosti, kao i strane intervencije u unutrašnja pitanja grada.

Izvor: tanjug