Porast slučajeva koronavirusa u Evropi, Italija strahuje od novog udara

U Evropskoj uniji (EU) najviše zabrinjavaju epidemiološki podaci u Španiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj sa po više stotina ili preko hiljadu novih slučajeva kovida 19 dnevno, a Italija strahuje od novog talasa zaraze, navodi italijanska štampa.

U Nemačkoj, gde je u jednom danu registrovano 955 novih slučajeva pozitivnih na kovid 19, turisti koji se vraćaju u tu zemlju posle boravka u inostranstvu moći će besplatno da se testiraju, prenosi list La Stampa.

U Italiji je situacija stabilna u odnosu na prethodnu sedmicu, međutim asimptomatski slučajevi neznatno su povećani, ali bolnice nisu više preopterećene i ocenjuje se da bi mogle da izdrže „drugi talas” zaraze, prenosi Tanjug.

Iz Ministarstva zdravlja Italije navode da u mnogim regionima ima nekoliko žarišta nakon dolaska ljudi iz inostranstva i da je to očekivano s obzirom na to da se virus kovid 19 veoma brzo širi u različitim zemljama sveta.

Kovid 19 teško je pogodio Evropu, balkanske zemlje pogođene su talasom zaraze, a stotine migranata pristiže sa područja koje se smatraju rizičnim zbog virusa, piše Korijere dela sera.

Prema podacima iz zemalja EU, od početka krize sa virusom kovid 19 najviše slučajeva zabeleženo je u Španiji – više od 335.000, zatim u Velikoj Britaniji oko 303.000, Italiji preko 247.000, Nemačkoj više od 210.000 i u Francuskoj oko 187.000.

Izvor: politika.rs