Porodica koja šokira!

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.”, jedan je od najpoznatijih citata iz knjige “Ana Karenjina”, koju je napisao Lav Nikolajevič Tolstoj.

Ovaj citat govori o tome kako su sve porodice zapravo iste, ukoliko su srećne, ali niko od njih ne deli istu tugu, svaka porodica ima drugačije muke i životne izazove sa kojima se svakodnevno suočava.
Međutim, postoji jedna porodica, koja se potpuno razlikuje od drugih, njihova sreća nije isto što i sreća “uobičajenih” porodica. Njihov život se ne sastoji od svakodnevnih stvari. Predstavljam vam “Porodicu Adams”.

“Porodica Adams” jeste film i serija koji su bazirani na crnom humoru. Tačnije, prikazuju jednu porodicu, koja potpuno odstupa od sveta koji je svima poznat i “normalan”.

Postoji jedan citat, koji kaže “Normalno je iluzija, ono što je normalno za pauka, jeste haos za mušicu.” To je rečenica koju izgovara jedna od glavnih junakinja filma i serije, Morticia Addams.

Naime, film je prvi put prikazan javnosti 1991. godine, baziran je na karakterima iz istoimenog crtanog filma, koji je kreirao Čarls Adams 1964. godine.

Crni humor se prožima kroz čitav film, karakteri koji se pojavljuju su, svaki na svoj način, zanimljivi i čudni.

Radi se o jednoj porodici koja se sastoji od sedam članova, kao i od njihovog “pomoćnika”,osmog člana,  koga oni nazivaju “Stvar” tj. ljudsku ruku, koja je mnogima bila, možda i jedna od najbizarnijih stvari u porodici.

Počećemo, naravno, od njihove životne priče, porodica “čudaka” je godinama tražila mirno mesto za život, grad u kome će moći neometano da žive, bez osuđivanja od strane “normalnih ljudi”. Naravno, život bez osuđivanja drugih je teško pronaći, ali jednog dana im se posrećilo. Mladi bračni par, Morticia i Gomez, nakon venčanja, potpuno slučajno je naišao na napuštenu duševnu bolnicu na vrhu jednog brda. Odlučili su da se usele.

Naravno, duševna bolnica ne bi bila prava bolnica, bez barem jednog bolesnika. Upoznali su i Lurcha, koji će raditi kao njihov batler i pomagati im u kućnim poslovima, naravno, zajedno sa “Stvari”.

Morticia je jedna veoma lepa i nesvakidašnja žena,brižna majka, pored ljubavi prema svome suprugu, gaji veliku ljubav i prema ružama, kojima kada procvetaju skida cvetove i ostavlja samo trnoviti deo tj. stabljiku. Ona je sve, samo ne domaćica, u slobodno vreme voli da plete odeću, slika i dekoriše cveće. Omiljena biljka joj je mesožderka. Naravno, ljubav prema mračnim stvarima i noći deli sa svojim voljenim Gomezom.

Gomez Adams jeste jedan vrlo zaljubljen i posvećen suprug. Voli svoju porodicu, štiti je od svega. Zarađuje dosta novca, tako što prodaje zemljišta sa naftom i tako svojoj porodici obezbeđuje lagodan život. U slobodno vreme, voli da se igra vozovima i da ih diže u vazduh, da se mačuje, koje će hobije kasnije deliti sa svojim sinom. Takođe, Gomez voli da čita novine dubeći na glavi, kao i da pleše Tango sa svojom dragom Morticiom.

 Čudni hobiji za jedan bračni par, priznaćete.

Kao što to obično biva, nakon venčanja, dolaze i deca. Dobili su jednu devojčicu, kojoj su dali ime Sreda, a kasnije i dečaka, čije ime je Pagsli.

Naravno, uz ovakve roditelje, nemoguće je da deca nemaju njihove gene i postanu nalik njima.

Sreda jeste devojčica koja je vrlo znatiželjna, sarkastična, uživa u mučenju mlađeg brata. Međutim, njena znatiželja je često dovodi u neprilike. I pored ušuškanog života koji su joj roditelji pružili, ona bi htela više. Intrigira je život “normalnih” ljudi. Koliko je porodica Adams drugima neobična, toliko su ovi drugi njima neobični. Sreda voli da uzgaja paukove i druge gmizavce. Ljubimac joj je i gušter Lucifer. Takođe, obožava da se igra sa svojom obezglavljenom lutkom Marijom Antonetom.

Pagsli Adams jeste dečak koji uživa u hobijima svog oca. Vrlo je hiperaktivan i hrabar.Voli da pravi najčudnije mašine i diže ih u vazduh. Obožava pirotehniku. Kućni ljubimac mu je oktopod Aristotel.

Jedan od zaniljivih karaktera iz ove morbidne porodice jeste, naravno i baka Adams. Ona je stara veštica, koja pravi razne napitke i baca razne čini. Voli da se igra noževima. Takođe je sposobna i da vidi budućnost.

Pored ovih likova, pojavljuje se još jedan zanimljiv lik, a to je Fester Adams, Gomezov brat, poznatiji kao “Ujak Fester”.

Poznat je po tome što može da emituje svetlost držeći sijalicu u ustima. Kao dete je izgubio pamćenje i usvojen je.

Svaki od opisanih likova je zanimljiv na svoj način i predstavlja niz različitosti.Poenta svega ovoga jeste da se razlike moraju poštovati, a ne osuđivati, kako to obično činimo. Ali ova porodica je dokaz kako se ljudi i pored svojih “nesavršenosti” mogu gledati na isti način, a ljubav i porodica neke su od najvažnijih stvari u životu. Samo uz ljubav voljenih možemo napredovati i činiti nemoguće stvari mogućim. Uz ljubav se mogu preći svi životni problemi,  sve postaje tako malo naspram ljubavi i podrške.

2019. godine napravljen je i animirani film „The Addams family“, koji je bio u bioskopima.

Slobodno se može reći da je ova porodica osvojila srca mnogih obožavatelja, zbog čega je i napravljena nova animirana verzija, kako bi i nove generacije mogle da upoznaju ovu neverovatnu porodicu i učine ove karaktere nezaboravnim.

Autor: Danijela Milošević