Porodice preminulih od kovida u Velikoj Britaniji tuže Borisa Džonsona

Premijera Velike Britanije Borisa Džonsona tuži oko 2.000 porodica koje su izgubile jednog ili više članova familije zbog kovida, u pokušaju da nateraju vladu da sprovede istragu jer žele pravdu zbog načina na koji se država nosila sa pandemijom koronavirusa.

U Velikoj Britaniji je dosad preminulo 124.419 ljudi, što je najveći broj umrlih od ovog virusa u jednoj evropskoj državi.

Britanija je peta je po broju umrlih u svetu, iza SAD, Brazila, Meksika i Indije.

Grupa „Ožalošćene porodice koje traže pravdu” žele da primoraju vladu da sprovede javnu istragu o načinu na koji se Britanija borila sa pandemijom, preneo je Dejli mejl, prenosi Tanjug.

Grupa advokata iz kancelarija Pit Vederbi i Elkan Albrahamson će pisati ministrima ovog meseca, kako bi ih obavestili da se sprovodi sudska revizija.

Džonson je dosad odbijao da naloži ekspertizu vladinog odgovora na pandemiju kovida, tražeći da se prvo smanji rizik od novih infekcija.

Advokati kažu da je ogroman broj Britanaca preminuo „bespotrebno, zbog vladinih grešaka” i da se istraga takođe mora sprovesti zbog ljudskih prava, piše londonski Tajms.

Grupa ožalošćenih porodica želi da spreči da ponovo dođe do velikog broja preminulih, a tom prilikom su na svom sajtu napisali poruku:

„Članovi porodica i država zaslužuju odgovore”.

Izvor: politika.rs