Porodična i politička drama u Turskoj

Kada je Berat Albajrak, moćni ministar finansija Turske, objavio emotivnu poruku o ostavci na Instagramu u nedelju, rekao je da se nada da će moći da provodi više vremena sa porodicom.

Samo površno je pomenuo čovjeka koji je od njega napravio drugu najmoćniju figuru u vladi i kojem duguje političku karijeru – njegovom tastu, predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Iznenadni odlazak centralne figure Erdoganovog unutrašnjeg kruga zapanjio je vladu i podrio predsednika, koji ga je dugo uzdizao, kazali su turski zvaničnici.

Njegova ostavka je usledila nakon višemesečnih ekonomskih nedaća i pada vrednosti lire. Međutim, malo ko žali za čovekom koji je stekao veliki broj neprijatelja u Turskoj, piše „Fajnenšl tajms“.

„Većini ljudi je laknulo što odlazi“, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Albajrak (42) nije samo vodio 19. po veličini ekonomiju u svetu. Ovaj bivši biznismen, koji je oženio Erdoganovu ćerku Esru, nagomilao je ogromni uticaj u vladi i šire. Mnogi u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) su verovali da ga Erdogan priprema za svog naslednika.

„Mislim da niko nije mogao ni da zamisli ovo što se desilo. On nikad ne može povratiti moć koju je imao“, rekao je jedan bivši kolega.

Čini se da je politička i porodična implozija dovela do toga da turski predsednik iznenada shvati pravo stanje ekonomije države, navodi „Fajnenšl tajms“.

Erdogan se proteklih nedjelja suočio sa pritiskom iz AKP, kojoj opada popularnost usled pandemije koronavirusa, porasta troškova života, visoke nezaposlenosti i pada vrednosti lire.

Albajrak je mesecima insistirao da Turska bilježi bolje rezultate od rivalskih ekonomija i da je usred velike ekonomske transformacije. On je tvrdio i da valuta, koja je izgubila oko trećine vrednosti u odnosu na dolar od početka godine, nije jedini kriterijum koji bi trebalo koristiti za procenu zdravlja ekonomije.

Međutim, predsedniku su se „otvorile oči“ kada su ga izvestili o obimu krize koja je zahvatila zemlju, posebno lošem stanju deviznih rezervi centralne banke, piše „Fajnenšl tajms“.

Britanski list navodi da su te rezerve, prema nekim procenama, iznosile minus 50 milijardi dolara krajem septembra. Taj ogromni deficit je velikim dijelom nastao zbog neuspjele valutne intervencije koju je predvodio Albajrak i koja je koštala oko 140 milijardi dolara u protekle dve godine.

Neki kažu da je nemoguće poverovati da Erdogan, koji se redovno sastaje sa biznismenima, nije bio svestan koliko je situacija loša.

Drugi, međutim, tvrde da je bio odsečen od stvarnosti zato što je marginalizovao interne kritičare i okružio se ultra lojalnima.

„Predsednika je uglavnom izvještavao zet. Bio je previše zauzet da bi se informisao iz drugih izvora“, rekao je visoki zvaničnik AKP.

U subotu je u turskom službenom listu objavljeno da je Erdogan smijenio guvernera centralne banke. Na njegovo mjesto je postavio Načija Agbala, dugogodišnjeg saveznika i kritičara politike njegovog zeta, i čoveka koji je Erdoganu predočio stvarnu ekonomsku sliku.

Albajrak je reagovao bijesno. Pošto je objavio da podnosi ostavku, što je iznenadilo i njegove najbliže saradnike, uklonio je svoje naloge na Tviteru i Instagramu i nestao iz javnosti.

Njegov odlazak je pratila drastična promjena retorike. Erdogan je ove nedelje u parlamentu obećao strategiju ekonomskog rasta zasnovanu na stabilnosti, nižoj stopi inflacije i stranim investicijama.

Ministar finansija i guverner centralne banke planiraju prezentacije za međunarodne investitore kako bi privukli preko potrebni strani kapital.

Vrednost lire je znatno porasla u odgovoru na ovakve vesti.

Ovo je velika promena tona predsjednika koji je često krivio strance za ekonomske nevolje Turske.

Skeptici kažu da je Turska suočena sa dubokim političkim i ekonomskim problemima koji neće biti riješeni novim imenovanjima i retorikom koja je naklonjenija tržištu. Erdogan, koji ima duboko nekonvencionalne stavove kada je u pitanju ekonomija, i dalje će biti najmoćnija figura u vladi.

Međutim, ako centralna banka ispuni očekivanja tržišta i objavo značajno povećanje kamatne stope sledeće nedelje, to bi moglo pomoći da privuče talas stranog novca koji je potreban da bi vratio zemlju sa ivice, navodi se u analizi britanskog lista.

Analitičari kažu da, iako je Erdogan uglavnom odgovoran za stanje ekonomije, prošla nedelja je takođe pokazala prilagodljivost i pragmatizam čoveka koji skoro dve decenije dominira turskom politikom.

„Erdogan je još jednom pokazao političku veštinu“, rekao je Čan Selčuki iz konsultantske kuće Ekonomics Research u Istanbulu.

„Koštalo ga je to što je Berata držao na toj poziciji duže od dve godine, i Erdogan je podneo taj trošak. Ali, kada je shvatio da će ga ekonomija srušiti, zauzeo je pravac koji niko nije očekivao“.

Šansa da se smire tenzije u stranci

Rojters navodi da metež oko Albajrakove ostavke nudi šansu da se ublaže tenzije u AKP i pridobiju nezadovoljni članovi stranke koji su osetili da su marginalizovani brzim usponom Erdoganovog zeta.

Neki članovi stranke, uključujući poslanike, razmišljali su da je napuste i priključe se jednoj od dve nove otcepljene koje su formirali osnivači AKP i bivši Erdoganovi saveznici, prema rečima trojice zvaničnika koji su govorili za britansku agenciju.

„Tako nešto se prvi put dešava za vreme Erdoganovog liderstva“, rekao je zvaničnik blizak stranci.

Izvor: vijesti.me