Poslanici Demohrišćana optuženi za bogaćenje na maskama

Više poslanika vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada evra za lobiranje za nabavku maski određenih firmi, objavio je danas Dojče vele. Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Nemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju demohrišćanima, navodi DW.

U petak se savezni poslanik bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije CDU, Georg Nislajn povukao sa položaja zamenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati. Nislajn je pod sumnjom da je uzeo 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine.

Pošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Nemačkoj i Lihtenštajnu. Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel.

On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 evra, zahtevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbedio državnu nabavku. Špigel piše da ima sumnji i na druge demohrišćanske poslanike, prenosi DW. Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu.

“Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svetskog rata“, napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak na Tviteru. U septembru su izbori za Bundestag, a poslednje ankete demohrišćanima daju oko 33 odsto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i posle odlaska kancelarke Angele Merkel u penziju.

Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Rajnland-Pfalc. Kako piše Zidojče cajtung, pandemija je donela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevnom životu, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. “Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas“, prenosi DW.

Izvor: tanjug