Poslanici Sobranja izabrali novu vladu Severne Makedonije

Poslanici parlamenta Severne Makedonije većinom glasova izabrali su novu koalicionu vladu SDSM i DUI, premijera Zorana Zaeva.

Za izbor je, posle dvodnevne rasprave, glasalo svih 62 poslanika parlamentarne većine, od kojih je jedan glasao iz posebne kabine u parlamentu postavljene po kovid protkolima. Protiv je glasao 51 poslanik opozicije – VMRO DPMNE i kolacije Alijanse za Albance i Alternative, u parlametu sa 120 mesta.

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i u prisustvu poslanika vladajuće koalicije, jer je opozicija napustila salu.

Premijer Zaev je u završnom obraćanju rekao da će njegova vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, ističuči da zemlja mora da ima efikasan evropski pravni sistem.

“Predstoji nam stabilan politički period, period predvidljivosti, i svako treba da zgrabi ovaj moment”, istakao je Zaev.

U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u njegovoj prethodnoj vladi. Prvi put vlada u Skoplju ima mesto prvog zamenika premijera, koji je dobio DUI, a prvi put je i Albanac ministar spoljnih poslova.

Nova koliciona vlada starih partnera SDSM i DUI koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017, dogovorena je prošle sedmice posle kraćih pregovora.

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM sa Besom “Možemo”, u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i DPA.

Mandat za sastav nove vlade lider SDSM Zaev je dobio 13. avgusta. Na premijerskom mestu prethodno je bio bio od juna 2017. do početka januara 2020, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora koji su održani 15. jula.

Izvor: BETA/Vijesti.me